Που “χτυπάει” πρώτα η νόσος Αλτσχάιμερ;

Ο ιππόκαμπος είναι το πρώτο τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο επιτίθεται η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και το τμήμα που εμπλέκεται σε ένα συγκεκριμένο τύπο μνήμης και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα σύστημα πλοήγησης που βοηθάει στον προσανατολισμό των ανθρώπων στο χώρο, σύμφωνα με τον Δρ Τζον Ο’ Κιφι, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 2014 (για την ανακάλυψη των κυττάρων που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο), πιστεύει ότι οι επιστημονικές έρευνες για την πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της νόσου θα πρέπει να επικεντρωθούν στον μηχανισμό λειτουργίας των κυττάρων του ιππόκαμπου.

«Εδώ και πολλά χρόνια, τώρα, ερευνούμε τη δραστηριότητα των κυττάρων σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, στον ιππόκαμπο, που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται σε συγκεκριμένο τύπο μνήμης στους ανθρώπους, την επεισοδική μνήμη. Ξέραμε πριν πάρα πολλά χρόνια τι έκανε αυτό το σύστημα, δεν ξέραμε όμως πώς πραγματικά αποθήκευε τη μνήμη.

Πριν πολλά χρόνια ανακαλύψαμε ότι εκείνο που ‘ενδιαφέρει’ πραγματικά τα κύτταρα είναι το πού ζει το ζώο, δεν τα απασχολεί το τι κάνει και γιατί το κάνει, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για το μέρος του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. Αυτό το σύστημα και στους αρουραίους και σε άλλα ζώα παρέχει έναν χάρτη ενός γνωστού περιβάλλοντος, είναι ένα είδος GPS» εξήγησε ο Δρ Ο’ Κιφι στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Νευροεπιστημών FENS-Featured Regional Meeting, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ίδιο σύστημα υπάρχει και στον ιππόκαμπο των ανθρώπων, όπου διαμορφώνεται ο χάρτης που αποτελεί τη βάση του γενικού συστήματος της μνήμης και ότι αυτό είναι το πρώτο τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο επιτίθεται η νόσος Αλτσχάιμερ και γι αυτό οι άνθρωποι που πλήττονται από τη νόσο χάνονται.