Ο καρκίνος μπορεί να κάνει ζημιά στην καρδιά

Από σιωπηλές καρδιακές βλάβες μπορεί να υποφέρουν οι καρκινοπαθείς λόγω της πάθησης τους, σύμφωνα με νέα αυστριακή μελέτη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύο ετών της μελέτης, το ένα τρίτο των ασθενών απεβίωσαν.

Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης μελέτησαν 555 ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία για καρκίνο και διαπίστωσαν ότι οι νεοδιαγνωσθέντες είχαν υψηλά επίπεδα ορμονών και άλλων χημικών ουσιών στο αίμα τους που σηματοδοτούν την ύπαρξη καρδιακής νόσου.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος έδειξε ότι τα επίπεδα της τροπονίνης και όλων των ορμονών που μετρήθηκαν αυξάνονταν παράλληλα με την σοβαρότητα του καρκίνου, και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν 100 φορές υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

Γενικώς, όλοι οι δείκτες σχετίζονταν άμεσα με την αύξηση του ατομικού κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, η οποία κυμαινόταν από 21% έως 54%, ανάλογα με τον κάθε χημικό δείκτη.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος μπορεί να κάνει ζημιά στον καρδιακό ιστό, ακόμα και αν το άτομο δεν έχει κλινικές ενδείξεις καρδιακής νόσου» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Και είναι πολλαπλοί οι τρόποι που ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, το σώμα μπορεί να προσπαθεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο αυξάνοντας την φλεγμονώδη διαδικασία με ότι αυτό συνεπάγεται για την καρδιά. Επίσης, ο καρκίνος μπορεί να εκκρίνει τοξικές ουσίες που καταστρέφουν τον καρδιακό μυ. Κατά τον ίδιο τρόπο που οι σκελετικοί μύες καταστρέφονται από τον καρκίνο, επηρεάζεται λοιπόν και η καρδιά.

Τέλος, δεν αποκλείεται ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες να εκκρίνονται ως μέρος της διαδικασίας δημιουργίας νέων αιμοφόρων αγγείων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου.

Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν λεπτομερώς την καρδιακή κατάσταση των ασθενών με καρκίνο και να τους θέτουν σε αγωγή που προστατεύει την καρδιά τους από βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η αντικαρκινική θεραπεία.