Η βιταμίνη D βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών μετά την εμμηνόπαυση

H λήψη βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αναστρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ανακάλυψαν ερευνητές του Sao Paulo State University.

Οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση 45% στη μυϊκή ισχύ των γυναικών που έλαβαν τα συμπληρώματα για 9 μήνες, σε σύγκριση με απώλεια 23% στην ομάδα ελέγχου. Οι γυναίκες της ομάδας ελέγχου έχασαν κατά μέσον όρο 6,8% μυϊκή μάζα, ενώ η πρώτη ομάδα δεν εμφάνισε απώλεια.

Ο ερευνητής Dr. L.M. Cangussu, δήλωσε ότι η διαδικασία της εμμηνόπαυσης και η έλλειψη οιστρογόνων οδηγεί σε μειωμένη μυϊκή μάζα και ισχύ. Η απώλεια της μυϊκής μάζας και της δύναμης οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.

Μετά την εμμηνόπαυση, είναι συνήθης η έλλειψη της βιταμίνης D.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε την Τέταρτη στο συνέδριο της The North American Menopause Society (NAMS), περιέλαβε 160 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 65 ετών.

Γυναίκες στην ομάδα των συμπληρωμάτων έλαβαν 1000IU χοληκαλσιφερόλης- μορφή βιταμίνης D3, καθημερινά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η λήψη της μπόρεσε να αυξήσει τη μυϊκή μάζα σε γυναίκες ακόμα και 12 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D καθαυτά ήταν προστατευτικά έναντι μυοσκελετικών επιπλοκών σε νεαρότερες γυναίκες και σημείωσαν ότι προηγούμενες έρευνες συνδέονταν με γηραιότερο πληθυσμό.