Η πρόληψη το κλειδί για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Mε την ευκαιρία του 36ου Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 29-31 Οκτωβρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη (Makedonia Palace), πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου συνέντευξη Τύπου στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Στέφανος Φούσας, ο Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, ο τ. Πρόεδρος κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο Γραμματέας κ. Ιωάννης Κανακάκης παρουσίασαν συνοπτικά τους στόχους και το περιεχόμενο του Συνεδρίου που αφορά μια σειρά πολύπλευρων θεμάτων που άπτονται όλων των πεδίων της Καρδιολογίας.
Ο κ. Στέφανος Φούσας μίλησε ευρύτερα για τους στόχους της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθώς και του συνεδρίου, καθώς με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, θα συζητηθούν επίκαιρα και πολυσχιδή θέματα, με εξατομίκευση στην κλινική πράξη, καθώς και οι νέες εξελίξεις στην Καρδιολογία τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία, ακολουθώντας τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες.
Ανέδειξε την αξία της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ ενημέρωσε τους παριστάμενους για την πρωτοβουλία της ΕΚΕ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια για μια συνολική και σε εθνική κλίμακα αντιμετώπιση των εμφραγμάτων του Μυοκαρδίου.
Ο κ. Κώστας Τσιούφης περιέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας, για τη χαμηλή τιμή της LDL χοληστερόλης και για το πόσο ασφαλής μπορεί να είναι, όπως επίσης για το ρόλο των νέων φαρμάκων που στοχεύουν στη PCSK9.
Επίσης ανέδειξε σημαντικά θέματα που αφορούν την πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού, ενώ τέλος μίλησε για την καινοτόμο πρόταση της τεχνολογίας για βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια.
Ο κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος κατέγραψε τη σημαντικότητα της διαδερμικής αντικατάστασης βαλβίδων και περιέγραψε την αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, με χρήση βιοαπορροφούμενων stents. Επίσης για τη φαρμακευτική αγωγή με αντιαιμοπεταλιακά και την αξία ύπαρξης ενός αντιαιμοπεταλιακού φαρμάκου που θα δίδεται ενδοφλεβίως και όχι από του στόματος, εξασφαλίζοντας την απορρόφησή του και κατά συνέπεια τη δραστικότητά του.
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, ανέδειξε τη σπουδαιότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος “ STENT FOR LIFE”, που έχει στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Επίσης για το επόμενο μεγάλο βήμα του προγράμματος “STENT FOR LIFE”, που είναι η οργάνωση συστήματος προνοσοκομειακής διάγνωσης και έναρξη θεραπείας στο ασθενοφόρο, με κύριο στόχο την ελάττωση της θνητότητας και νοσηρότητας από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στους ομιλητές τόσο για το 36o Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας όσο και για ιατρικά θέματα και εξελίξεις που αφορούν το ευρύτερο φάσμα της Καρδιολογίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ