Δεν έγινε δεκτή η αίτηση του ΣΦΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούσαν την ακύρωση του rebate.
Στο σκεπτικό της απόφασής του, το ΣτΕ με βάση το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική κρίση, καθιστά το μέτρο συνταγματικό.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ και τον Οίκο Ναύτου ποσοστό 9% επί της τιμής κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου εν είδη rebate. Αντίστοιχη επιβάρυνση, μάλιστα, ανάλογα με τον συνολικό όγκο των πωλήσεων φαρμάκων σε τριμηνιαία βάση έχει προβλεφθεί και για φέτος.
Οι εταιρείες που ανήκουν στον ΣΦΕΕ προσέφυγαν ως εκ τούτου στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίστηκαν οι διαδικασίες και ο τρόπος απόδοσης του ποσού «επιστροφής» και «πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής» (rebate) σε εκτέλεση του Ν. 4052/2012.
Η απόφαση όμως δεν τους δικαίωσε αφού το ΣτΕ έκρινε ότι από την υλοποίηση του μέτρου δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την αναλογικότητα και την μέριμνα του κράτους για την φαρμακευτική περίθαλψη και την υγεία.