Ισχνά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ελλειμματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) παρουσιάζονται από την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με την ονομασία ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας).
Η ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος ΠΦΥ στην Ελλάδα, ενοποιώντας τις υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ με στόχο τη διασφάλιση μιας επαρκούς, αποτελεσματικής και αποδοτικής δέσμης υπηρεσιών υγείας, τον περιορισμό του κατακερματισμού του συστήματος ΠΦΥ και κατά συνέπεια τη βελτίωση του συντονισμού του και τη διασφάλιση της ορθολογικότερης διαχείρισης των δομών ΠΦΥ και του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί ακόμη ζητούμενο.
Ιατρικό προσωπικό από το πρώην ΙΚΑ που έχει ενταχθεί πλέον στο ΠΕΔΥ, αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής καθώς οι ενέργειες της διοίκησης να καλύψει με γιατρούς του ΠΕΔΥ κάποια κενά σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, προσκρούει σε διάφορα θέματα.
«Υπάρχει έντονη απείθεια, ειδικά στο ΠΕΔΥ και έχουν ενεργοποιηθεί διαδικασίες πειθαρχικής διερεύνησης και ΕΔΕ. Γιατροί του ΠΕΔΥ αρνούνται για παράδειγμα να πραγματοποιούν εφημερίες σε κλινικές Νοσοκομείων ή να κάνουν βάρδιες στα Επείγοντα. Από τη μία εντάχθηκαν στο ΕΣΥ, απαίτησαν δικαιώματα και από την άλλη περιορίζουν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών μόνο σε εξωτερικά ιατρεία. Είναι μια πικρή ιστορία», αναφέρει ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας κ. Νεστ. Αντωνίου.
«Αλλοι παίρνουν αναρρωτικές άδειες, άλλοι επικαλούνται την ηλικία τους για να μην μπουν σε εφημεριακά προγράμματα, άλλοι δηλώνουν πως δεν έχουν εμπειρία για να στελεχώσουν Τμήματα Επειγόντων, ενώ και κάποιοι από το ΕΣΥ, παλιοί γιατροί στα Νοσοκομεία αντιδρούν σε τέτοιες συμπεριφορές. Δεν γίνεται όμως να προχωρήσει έτσι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», καταλήγει ο κ. Αντωνίου επισημαίνοντας πως στη Μαγνησία εντοπίζονται περισσότερα προβλήματα στη λειτουργία ΠΕΔΥ – ΕΣΥ από άλλες περιοχές της Υγειονομικής περιφέρειας.
Τα προβλήματα
Το θέμα της ενίσχυσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, παραμένει προβληματικό.
Αφενός οι βραδείς ρυθμοί έκδοσης ΦΕΚ διορισμών γιατρών των οποίων οι κρίσεις έχουν ολοκληρωθεί και αφετέρου η αδυναμία απορρόφησης γιατρών του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) που αυτοβούλως έσπευσαν να δηλώσουν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ, δημιουργούν καθεστώς ασφυξίας σε πολλές κλινικές νοσοκομείων, όπου συχνά ακόμα και η ασφαλής εφημέρευσή τους καθίσταται ζητούμενο.
Ισως η μόνη αχτίδα φωτός στο ζοφερό αυτό σκηνικό να είναι οι συνεχείς παρατάσεις της θητείας των επικουρικών γιατρών, όπου η νέα σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, απόφαση που θα δίνει και νέο εξάμηνο παράτασης στους επικουρικούς γιατρούς των οποίων η θητεία εκπνέει στις 31-12-2015.
Ειδικότερα όσον αφορά το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, η υπουργική ρύθμιση αναμένεται κυριολεκτικά ως μάννα εξ ουρανού, αφού χάρη στη συστηματική και μεθοδική προσπάθεια της τελευταίας διετίας, πολλές κλινικές λύνουν ζωτικά τους προβλήματα με την ενίσχυσή τους από επικουρικό ιατρικό προσωπικό.
Οι προσπάθειες του διοικητικού δίδυμου Καραμπάτσα – Μπαλή, να απαντήσουν στις σχεδόν μαζικές αποχωρήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο με επικουρικούς, φαίνεται να δημιουργούν συνθήκες εξισορρόπησης του συστήματος με 19 επικουρικούς οι οποίοι κατά τρόπο προσωρινό, καλύπτουν κενά που έπρεπε να είχαν πληρωθεί με μόνιμους γιατρούς.
Το μέγα ζήτημα που αναδεικνύεται ωστόσο αφορά τους γιατρούς του ΠΕΔΥ. Αρκετοί απ’ αυτούς έβαλαν «λυτούς και δεμένους» για να διαβούν το κατώφλι του Γ.Ν. Βόλου, θεωρώντας εαυτούς έτοιμους να σηκώσουν τα καθημερινά βάρη της λειτουργίας τμημάτων, εφημερίες, εξωτερικά ιατρεία ή και χειρουργεία, αναλόγως βέβαια της ειδικότητας. Προϋπόθεση φυσικά η σύμφωνη γνώμη των διευθυντών των κλινικών του νοσοκομείου για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και επάρκεια.
Σε άλλες περιπτώσεις γιατροί του ΠΕΔΥ είτε δηλώνουν απροθυμία, είτε και αδυναμία να σταθούν ως νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ συχνά εκφράζονται και ενδοιασμοί από πλευράς διευθυντών κλινικών του ΕΣΥ.
Η εύλογη απορία προκύπτει ωστόσο αυτονόητα: Εξωτερικό ιατρείο δεν έκαναν στο πρώην ΙΚΑ και μετέπειτα στο ΠΕΔΥ; Δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο ανάλογες και πιο πιεστικές μάλιστα ανάγκες ; Η 5η ΥΠΕ έχει εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο ένταξης και απορρόφησης ιατρών που μάλιστα με ΦΕΚ την περασμένη άνοιξη εντάχθηκαν στο βαθμολόγιο ιατρών του ΕΣΥ;
Και οι ιατροί των Κέντρων Υγείας που τους κουβαλάνε άρον – άρον στο νοσοκομείο και τους τρέχουν σε βουνά, λαγκάδια και… Σποράδες, ενώ η ΥΠΕ δεν έκανε εγκαίρως τις στοιχειώδεις διοικητικές, έστω γραφειοκρατικές ενέργειες και βάλτωσε στα γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου η πληρωμή των εφημεριών τους;
Επειδή, προφανώς οι θρυλούμενες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, θα είναι …ψίχουλα για τα νοσοκομεία, αν και όταν γίνουν, είναι ανάγκη με εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεών τους 5η ΥΠΕ, ΠΕΔΥ και Γ.Ν. Βόλου να προχωρήσουν σε ένα γενναίο ανασχεδιασμό του πλάνου τους, πριν ο κίνδυνος για λουκέτα σε Κλινικές, αποτυπωθεί στην καθημερινότητα.