Κίνδυνοι από τη λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής

a meal of pills - modern living

Τα άτομα, που παίρνουν συστηματικά βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα διατροφής, πρέπει να γνωρίζουν ότι πιθανόν να λαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες από όσες μπορεί να ανεχθεί ο οργανισμός τους.

Πολλοί καταναλωτές παίρνουν τακτικά βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για να δυναμώσουν τον οργανισμό τους ή για να περάσουν μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

Επειδή δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τα σκευάσματα αυτά, καταναλώνουν συχνά, υπερβολικές ποσότητες.

Το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο και λόγω του ότι μπορούν και προμηθεύονται τα σκευάσματα αυτά από μόνοι τους, χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρικό έλεγχο.

 Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες δεν υπάρχουν κανονισμοί για το τι ονομάζεται συμπλήρωμα διατροφής και για το τι ακριβώς μπορεί να περιέχει.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κυκλοφορούν πολλών ειδών σκευάσματα, των οποίων οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι έχουν δυναμωτική δράση ή ότι αυξάνουν την ενέργεια του ατόμου. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τέτοια σκευάσματα μπορούν να περιέχουν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες ψηλότερες από τα ανεκτά επίπεδα για τον οργανισμό.

Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι μπορεί ο καταναλωτής βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής, να λαμβάνει δόσεις για ορισμένες βιταμίνες ψηλότερες από τα ανώτερα ανεκτά επίπεδα για τον οργανισμό.

Τα ανώτερα ανεκτά επίπεδα του οργανισμού για μια βιταμίνη, είναι εκείνα τα οποία εάν τα υπερβεί η συγκέντρωση της συγκεκριμένης βιταμίνης, τότε αρχίζουν και δημιουργούνται παρενέργειες και τοξικότητα στον οργανισμό.

Με βάση τις πιο πάνω αρχές και ανησυχίες, γιατροί από τον Καναδά εξέτασαν 1.530 άτομα ηλικίας από 19 έως 65 ετών για να δουν στην πράξη τι συνέβαινε σε άτομα που έπαιρναν συστηματικά, από μόνοι τους, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών ήταν τα ακόλουθα:

  1. Ορισμένα σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής που ελάμβαναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, περιείχαν πράγματι αυξημένες συγκεντρώσεις σε ορισμένες χρήσιμες θρεπτικές ουσίες
  2. Υπήρχαν και σκευάσματα που περιείχαν υπερβολικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού
  3. Τα άτομα που ερευνήθηκαν, φάνηκε ότι ελάμβαναν υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης Β6 και νικοτινικού οξέος
  4. 8 γυναίκες έπαιρναν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, υπερβολικές δόσεις βιταμίνης Α, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο συκώτι. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης οι πολύ ψηλές δόσεις βιταμίνης Α, μπορούν να προκαλέσουν συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο
  5. 17 άτομα έπαιρναν δόσεις βιταμίνης Β6, ψηλότερες από τις ανεκτές δόσεις για τον οργανισμό και μάλιστα σε επίπεδα που συσχετίζονται με την πρόκληση ανεπανόρθωτων βλαβών στο νευρολογικό σύστημα
  6. 47% των ατόμων, έπαιρναν υπερβολικές δόσεις νικοτινικού οξέος, που δημιουργούσε στο αίμα τους επίπεδα ψηλότερα από τα ανώτερα ανεκτά επίπεδα για τον οργανισμό. Το νικοτινικό οξύ στις δόσεις αυτές μπορεί να προκαλεί εξάψεις και ανωμαλίες του ρυθμού της καρδίας.

Τα ευρήματα των ερευνητών είναι πολύ σημαντικά: Κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για αυτούς που ανεξέλεγκτα και χωρίς ιατρική συμβουλή και έλεγχο παίρνουν βιταμίνες και διάφορα άλλα διατροφικά σκευάσματα.

Ιδιαίτερα αυτοί που παίρνουν αλόγιστα και συνεχώς, διάφορα προϊόντα με θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, για να δυναμώσουν τον οργανισμό τους και να αυξήσουν την ενεργητικότητα τους πρέπει να ξέρουν ότι διατρέχουν κινδύνους.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι όλοι όσοι παίρνουν αυξημένες δόσεις βιταμινών και άλλων θρεπτικών ουσιών που θα παρουσιάσουν προβλήματα. Όμως είναι  αδύνατο να γίνει πρόβλεψη για το ποιος από αυτούς θα έχει σοβαρές επιπλοκές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές των προϊόντων αυτών, σε περίπτωση προβλημάτων, μπορεί να μη συνειδητοποιήσουν ότι τα συμπτώματα που έχουν, προκαλούνται από τα διατροφικά σκευάσματα ή τις βιταμίνες που παίρνουν, διότι αυτά θεωρούνται υγιεινά.

Εμείς συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι δεν πρέπει κάποιος να παίρνει βιταμίνες και άλλα διατροφικά συμπληρώματα από μόνος του, συνεχώς και αλόγιστα.

Κατά τη γνώμη μας, είναι προτιμότερο η χορήγηση βιταμινών και άλλων ανάλογων σκευασμάτων, να γίνεται κάτω από τον έλεγχο και την παρακολούθηση του θεράποντος γιατρού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ