Κίνδυνος από χάπια δίαιτας και άλλα διαιτητικά σκευάσματα

Είναι απαραίτητο να γίνεται μεγαλύτερος έλεγχος στα προϊόντα που πωλούνται ελεύθερα για σκοπούς δίαιτας και απώλειας βάρους.

Το ίδιο επίσης επιβάλλεται και για προϊόντα που παίρνουν αθλητές και άλλοι οι οποίοι εξασκούν το σώμα τους και προσπαθούν παίρνοντας δυναμωτικά σκευάσματα να βοηθήσουν το οργανισμό τους.

Στην Ιαπωνία απεβίωσαν 4 άτομα και αρρώστησαν σοβαρά άλλα 408 λόγω του ότι έπαιρναν χάπια δίαιτας με σκοπό να χάσουν βάρος. Μία γυναίκα χρειάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος για να επιβιώσει.

Παρά τις αυστηρές διατάξεις που υπάρχουν στην Ιαπωνία για τα φάρμακα, εντούτοις δεν ελήφθησαν πρόνοιες για τον έλεγχο των διαφόρων σκευασμάτων, που διατίθενται στην αγορά με διάφορες μορφές, όπως χάπια δίαιτας ή άλλα βοτανικά παρασκευάσματα.

Τα άτομα που έπαιρναν δύο κατηγορίες χαπιών παρουσίασαν προβλήματα υγείας που επηρέαζαν το συκώτι και το θυρεοειδή αδένα τους.

Τα χάπια αυτά εισάγονταν από την Κίνα. Οι διαφημιστές τους έλεγαν ότι κατασκευάζονταν από βότανα και τσάι. Ήσαν διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή και λόγω της διαφήμισης που τους έγινε πολλά άτομα τα αγόραζαν και τα έπαιρναν χωρίς ιατρικό έλεγχο.

Μετά από τους πρώτους θανάτους και τις πρώτες εισαγωγές σε νοσοκομείο των ατόμων που έπαιρναν τα χάπια αυτά, οι Ιαπωνικές αρχές προέβησαν σε έρευνες που έδειξαν ότι τα χάπια περιείχαν βασικά δύο ειδών ουσίες:

  1. Η πρώτη είναι η fenfluramine η οποία καταστέλλει την όρεξη. Η ουσία αυτή  απαγορεύτηκε το 1997 στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του ότι αποδείχθηκε ότι όταν λαμβάνονταν μαζί με άλλα προϊόντα αδυνατίσματος, προκαλούσε βλάβες στις βαλβίδες της καρδίας
  2. Η δεύτερη κατηγορία ουσιών που ήταν μέσα στα χάπια αυτά ήταν παράγοντες από θυρεοειδή αδένα, οι οποίοι αυξάνουν τον μεταβολισμό και προκαλούν αδυνάτισμα

Το δεύτερο σημαντικό δεδομένο μας έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με πληροφορίες που προέρχονται από έκθεση του National Center for Catastrophic Sports Injury Research.

Για 7 χρόνια παρατηρήθηκε μια αυξημένη κατανάλωση ορισμένων ουσιών από ποδοσφαιριστές και άλλους αθλητές, με σκοπό να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Οι ουσίες αυτές είναι η εφεδρίνη και η κρεατίνη. Η εφεδρίνη χρησιμοποιείται για σκοπούς αύξησης της ενεργητικότητας και παράλληλα απώλειας βάρους.

Η κρεατίνη χρησιμοποιείται διότι θεωρούν οι αθλητές ότι θα τους βοηθήσει να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα. Παράλληλα πιστεύουν ότι αυξάνει την ενεργητικότητα τους. Τα στοιχεία αυτά όμως δεν έχουν αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέθαναν λόγω εφεδρίνης πολλοί αθλητές. Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των εν λόγω θανάτων.

Η εφεδρίνη προκαλεί το θάνατο λόγω αφυδάτωσης ιδιαίτερα κατά τους μήνες του καλοκαιριού. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί ταχυκαρδία. Αυξάνει την κεντρική θερμοκρασία του σώματος και μειώνει την ικανότητα ιδρώματος. Λόγω του ερεθισμού που προκαλεί, καλύπτει την κούραση και την αφυδάτωση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί καταστάσεις θερμοπληξίας στον αθλητή και να τον οδηγεί στο θάνατο.

Η εφεδρίνη απαγορεύεται στους αθλητές. Εντούτοις επειδή θεωρείται από πολλούς σαν ενέργεια από βότανα μπορεί να υπάρχει σε δυναμωτικά διαιτητικά σκευάσματα. Έχει ενοχοποιηθεί και για θανάτους σε άλλα άτομα, μη αθλητές, που έπαιρναν τέτοια σκευάσματα για να χάσουν βάρος.

Η κρεατίνη προκαλεί και αυτή αφυδάτωση όπως επίσης και διάρροια, μυϊκές κράμπες και θερμοπληξία σε αθλητές.

Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω πρόσφατα στοιχεία, είναι απαραίτητο όλοι να αντιληφθούν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τα διάφορα χάπια και άλλα σκευάσματα που προσφέρονται για σκοπούς δίαιτας, απώλειας βάρους ή ακόμη σαν δυναμωτικά.

Είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές να δράσουν πάνω σε δύο επίπεδα:

  1. Αρχικά θα πρέπει να εξασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στα διάφορα προϊόντα που πωλούνται ελεύθερα χωρίς ιατρική συνταγή για σκοπούς απώλειας βάρους και δίαιτας.

    Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτικό διότι οι θεραπείες και τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή

  2. Παράλληλα θα πρέπει να οργανώσουν εκστρατείες διαφώτισης του κοινού για να ενημερωθούν όλοι για τους κινδύνους που πιθανόν να εγκυμονούν ορισμένα από τα διάφορα χάπια και άλλα σκευάσματα που διατίθενται για σκοπούς αδυνατίσματος ή βελτίωσης της ενέργειας και απόδοσης. Επιπρόσθετα θα πρέπει να συστήνεται όπως οι θεραπείες αυτές να γίνονται κάτω από ιατρικό έλεγχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ