Βάρη ή αερόβια άσκηση;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τρία 20λεπτα προγράμματα με βάρη την εβδομάδα έχουν τα ίδια αποτελέσματα με ωριαία αερόβια προγράμματα 5 ημέρες την εβδομάδα.

Η προπόνηση δύναμης με βάρη συμβάλλει περισσότερο στην απώλεια βάρους καθώς ο μεταβολισμός σας συνεχίζει να δουλεύει ακόμη και όταν ολοκληρώσετε τις ασκήσεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας αντιλαμβάνεται την άσκηση αυτή ως κάτι τελείως διαφορετικό και «αργεί» να το αποκωδικοποιήσει, κρατώντας τον μεταβολισμό σε δράση αρκετή ώρα μετά την προπόνησή σας.

Επιπλέον, οι ρυθμοί του μεταβολισμού παραμένουν μέχρι και 10% σε περισσότερη ένταση για τις επόμενες 3 ημέρες καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να γιατρέψει τους μικροτραυματισμούς των μυών.

Η αερόβια άσκηση προσφέρει ένα καλό ζέσταμα στους μύες προκειμένου να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα με βάρη. Επιπλέον, βοηθά στην αποθεραπεία του μυϊκού σας συστήματος μετά την κουραστική και απαιτητική προπόνηση με τα βάρη.

Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην μεγαλύτερη παραγωγή  ενδορφίνης, επηρεάζοντας έτσι την χημεία του εγκεφάλου και διώχνοντας μακριά άγχος και κατάθλιψη. Περίπου τα ίδια αποτελέσματα μπορείτε να έχετε με τα βάρη αν σηκώσετε λίγο παραπάνω κιλά ή αν περνάτε πιο γρήγορα από το ένα σετ στο άλλο, αποφεύγοντας τα μεγάλα διαλείμματα.

Φροντίστε στην προπόνηση με τα βάρη να εναλλάσσετε τα πολλά με τα λίγα κιλά. Τα ανεκτά κιλά είναι αυτά με τα οποία μπορείς να κάνεις 15-20 επαναλήψεις, χωρίς να κουραστείς. Αντίστοιχα, με τα πολλά κιλά πρέπει να μπορείς να κάνεις 8-10. Μπορείς να διαχωρίσεις την προπόνηση στις «χαλαρές» και τις «απαιτητικές» ημέρες ή να κάνεις συνδυασμό κάθε φορά.

Ο συνδυασμός και των δυο αυτών κατηγοριών άσκησης παραμένει η ιδανική εκδοχή. Επίσης, δεν είναι αυστηρή η σειρά με την οποία θα εφαρμόσετε την καθεμιά.