Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Δεν αλλάζει μόνο το σώμα μιας εγκύου, αλλά ο τρόπος που σκέφτεται και αισθάνεται για τον εαυτό της, οι προτεραιότητές της, η στάση και ο τρόπος ζωής της!

Για να έχει μια γυναίκα εύκολη και ευτυχισμένη εγκυμοσύνη, πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική στις διατροφικές της συνήθειες. Μια ισορροπημένη διατροφή που θα εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για εκείνη και το μωρό της είναι απαραίτητη.

Ποιες είναι όμως οι τροφές που ενέχουν κινδύνους για την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου;

1. Τα οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, τα μύδια και οι αχιβάδες πρέπει να αποφεύγονται. Μπορείτε να τα καταναλώσετε μόνο εάν είναι καλά μαγειρεμένα!

2. Τα γλυκά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες συνήθως «τρελαίνονται» για καθετί γλυκό και για καθετί που περιέχει ζάχαρη. Μπισκότα, σοκολάτες, κρουασάν πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με σύνεση και μέτρο.

Ακόμη, τα σπιτικά γλυκά και οι κρέμες, όπως η μους σοκολάτας και το κέικ, που περιέχουν ωμά αυγά πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί μια εγκυμονούσα να μολυνθεί με βακτήρια της σαλμονέλας, κάτι που προκαλεί εμετό και διάρροια.

3. Το ωμό και μισοψημένο κρέας

Πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει ότι τα άψητα κρέατα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν βακτήρια λιστέρια με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τοξοπλάσμωση. Το κατεψυγμένο κρέας, όπως το κατσίκι, το αρνί, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο θα πρέπει να μαγειρεύονται πάρα πολύ καλά, ενώ όλα τα αλλαντικά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

4. Τα κίτρινα τυριά 

Το τυρί είναι σημαντικό σε μια εγκυμοσύνη, καθώς παρέχει ασβέστιο, πρωτεΐνες και μέταλλα. Ωστόσο, εάν καταναλώνονται μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, διατρέχετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Ως εκ τούτου, αποφύγετε όλα τα είδη των γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών που είναι δύσπεπτα και παχυντικά.

5. Τα αλμυρά 

Τα αλμυρά φαγητά είναι γνωστό ότι προκαλούν κατακράτηση υγρών και για αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να αποφεύγεται από το απόγευμα και μετά.

Μερικοί ξηροί καρποί μάλιστα, όπως τα φιστίκια, τα κάσιους, τα κάστανα, τα φουντούκια, τα πεκάν, τα φιστίκια και τα καρύδια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή δερματικά εξανθήματα στο σώμα σας. Μπορείτε να φάτε μερικά, αλλά μόνο με μέτρο και όχι συνέχεια!

6. Τα fast food

Το φαγητό απ’ έξω δεν είναι και η καλύτερη επιλογή τόσο για εσάς όσο και για το έμβρυο. Αντίθετα, είναι αρκετά επικίνδυνο, δεδομένου ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον τρόπο και τα υλικά παρασκευής του. Για αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε πάντα την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.

7. Όσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος