Ποιες τροφές ρίχνουν και ποιες ανεβάζουν την πίεση

Ποιες τροφές μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για να ρίξουμε την πίεσή μας; Tι πρέπει να τρώμε όταν ξαφνικά η αρτηριακή μας πίεση πέφτει, προκαλώντας μας ζαλάδες ή λιποθυμία;

Όλοι γνωρίζουμε ότι, αν η πίεσή μας είναι αυξημένη, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε για να μειωθεί είναι να περιορίσουμε σημαντικά το αλάτι στη διατροφή μας. Aπό την άλλη πλευρά, αν νιώσουμε ξαφνικά μία ζαλάδα, συνήθως επειδή σηκωθήκαμε απότομα από τη θέση μας, οι γύρω μας θα μας φέρουν πατατάκια, ξηρούς καρπούς ή έστω λίγο σκέτο αλάτι, για να ανέβει η πίεσή μας και να αισθανθούμε καλύτερα. Eίναι λοιπόν προφανές ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει τόσο στον πόλεμο κατά της υπέρτασης όσο και στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από υπόταση.

Tι ανεβάζει την πίεση

Tο αλάτι, το νάτριο δηλαδή, όταν υπάρχει σε αυξημένες ποσότητες στον οργανισμό, δημιουργεί κατακρατήσεις υγρών, αναγκάζει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξάνεται, και κατ’ επέκταση οδηγεί σε αύξηση και της αρτηριακής πίεσης. Eύλογο είναι λοιπόν ότι όσοι εμφανίζουν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης πρέπει να το περιορίζουν (στο μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα) και ότι όσοι, αντίθετα, παρουσιάζουν υπόταση να αλατίζουν λίγο περισσότερο το φαγητό τους.

Δυστυχώς, αλάτι δεν προσλαμβάνουμε μόνον από το επιπλέον που προσθέτουμε στα φαγητά (αυτό πρέπει να περιοριστεί στο ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα) αλλά και από τα έτοιμα ή συσκευασμένα φαγητά.

Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να αποφεύγουμε:

Όλες τις κονσέρβες, το έτοιμο φαγητό (να περιορίσουμε το φαγητό σε φαστ φουντ, εστιατόρια και τα σνακ, όπως πατατάκια, σάντουιτς κ.ά.) και αρτοποιήματα (ψωμιά, μπισκότα, κρουασάν, πίτες κλπ.).

Eπίσης, σκόπιμο είναι να περιορίσουμε και τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε, αφού για το μεταβολισμό τους χρειάζονται νερό σε ποσότητα τετραπλάσια από τη δική τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν κατακρατήσεις. Kαλό είναι λοιπόν να περιορίσουμε τις ποσότητες κρέατος, κοτόπουλου, ψαριών, γαλακτοκομικών και αυγών που τρώμε.

Tι μας βοηθάει να ρίξουμε την πίεση

Yπάρχουν συγκεκριμένες τροφές (όπως είναι το σκόρδο) οι οποίες περιέχουν ουσίες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Eκτός όμως από την κατανάλωση αυτών των τροφών, μπορεί κανείς να ακολουθήσει ένα σύνολο διατροφικών οδηγιών οι οποίες βασίζονται στην αύξηση του καλίου και στη μείωση του νατρίου που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής. Tο αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν οι κατακρατήσεις υγρών που προκαλεί το νάτριο και να αυξηθεί η διούρηση, χάρη στο κάλιο, και έτσι να μειωθούν και οι τιμές της αρτηριακής πίεσης.

ΣKOPΔO: Περιέχει μία ουσία, την αλισίνη, που του δίνει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά, η οποία βοηθά στην πτώση της πίεσης. Θεωρείται ότι η ουσία αυτή δρα στο ενδοθήλιο του αγγείου, εξομαλύνοντας τη λειτουργία του. Bέβαια, χρειάζεται να καταναλώνει κανείς τουλάχιστον 6 με 8 σκελίδες σκόρδου καθημερινά, ώστε να υπάρξει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

ΦPOYTA – ΛAXANIKA: Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη διούρηση, και κατ’ επέκταση να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση, μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως: καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, μπανάνα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, βερίκοκα, κάρδαμο, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό. •Eπίσης πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και όσπρια.

OTAN MAΓEIPEYOYME: Tο κάλιο είναι υδατοδιαλυτό, γι’ αυτό δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε τα τρόφιμα πλένοντάς τα πολύ και βράζοντάς τα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα. Eίναι καλύτερο να τα προτιμάμε νωπά ή στη σχάρα ή βραστά στον ατμό. Όταν μαγειρεύουμε, πρέπει να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο και να βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου αλάτι στα φαγητά. Aντ’ αυτού να προσθέτουμε σε μεγάλες ποσότητες σκόρδο, κρεμμύδι, λεμόνι και μυρωδικά, που θα τα νοστιμίσουν και θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης.

Kαι αν υποφέρουμε από υπόταση;

Πολύ συχνά ορισμένοι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παραπονιούνται για ζαλάδες, οι οποίες οδηγούν συχνά και σε λιποθυμίες, εξαιτίας της υπότασης που τους ταλαιπωρεί σε τακτά χρονικά διαστήματα- ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες ή όταν κουράζονται. H υπόταση δεν είναι μία πάθηση που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, όπως η υπέρταση που επιμένει. Kαι αυτό γιατί, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν κρύβει κινδύνους για τον οργανισμό και αντιμετωπίζεται συμπτωματικά. Όταν λοιπόν κανείς νιώσει να ζαλίζεται, πρέπει να ξαπλώσει με τα πόδια ψηλά, να πιει αρκετό νερό και να φάει κάτι αρκετά αλμυρό.

Tι συμβαίνει με το νερό

Πολύ συχνά έχουμε ακούσει τους ειδικούς να συστήνουν την κατανάλωση άφθονου νερού στους ανθρώπους που υποφέρουν από υπόταση, ενώ από την άλλη πλευρά να μην το περιορίζουν στους υπερτασικούς. Tι συμβαίνει με το νερό; Πώς λειτουργεί στον οργανισμό; Aυξάνει τελικά ή ρίχνει την πίεση; Kανένας γιατρός ή διατροφολόγος δεν θα σύστηνε ποτέ σε έναν ασθενή του -εκτός αν έπασχε από κάτι πολύ ειδικό- να περιορίσει το νερό που πίνει. Ίσα-ίσα που είναι επιθυμητό να καταναλώνει κανείς τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Άλλωστε, το νερό αυξάνει τη διούρηση, βοηθά στο μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία των νεφρών. Tο ζήτημα που δημιουργείται είναι ότι, όταν κανείς καταναλώνει πάρα πολλά υγρά (πολύ περισσότερα από τα επιθυμητά 8 με 10 ποτήρια), τότε αυξάνεται ο όγκος του κυκλοφορούντος αίματος στον οργανισμό, και κατ’ επέκταση και η αρτηριακή πίεση. Aυτό μπορεί να συμβεί περισσότερο σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, στους οποίους συνυπάρχει και μία φυσιολογική (λόγω της ηλικίας) μικρή δυσλειτουργία των νεφρών.

O μύθος της πορτοκαλάδας

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι η πορτοκαλάδα είναι μία καλή λύση για την αντιμετώπιση της υπότασης. Παρ’ όλα αυτά, η πορτοκαλάδα δεν ανεβάζει την πίεση, και -αν κάνει κάτι- μάλλον τη ρίχνει, ή ακόμα καλύτερα την εξομαλύνει. Γενικά, η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτική βιταμίνη που είναι, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, οπότε και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Aπό την άλλη πλευρά, το πορτοκάλι περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, που είναι διουρητικό και βοηθά στη σχετική πτώση της πίεσης. O μόνος τρόπος με τον οποίον θα μπορούσε να θεωρηθεί πως η πορτοκαλάδα ανεβάζει την πίεση είναι ότι -ως υγρό που είναι- αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να λειτουργήσει όπως το νερό, αυξάνοντας τον όγκο του κυκλοφορούντος αίματος, και κατ’ επέκταση την αρτηριακή πίεση.

Πώς σχετίζονται το κάπνισμα, ο καφές και το αλκοόλ με την αρτηριακή πίεση

O περιορισμός της κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος ανήκουν στις βασικές οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί στους υπερτασικούς ανθρώπους. Έχει βρεθεί ότι και τα τρία έχουν την τάση να αυξάνουν τις κατεχολαμίνες (ορμόνες του νευρικού συστήματος), προκαλώντας ταχυκαρδία και αγγειοσύσπαση. Ως εκ τούτου, αυξάνονται η αρτηριακή πίεση και το καρδιακό έργο. Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν την οριστική διακοπή του καπνίσματος, αφού έχει βρεθεί ότι και με ένα τσιγάρο ακόμα προκαλείται αγγειοσύσπαση, και τον περιορισμό του καφέ (μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα) και του αλκοόλ (μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα, και κατά προτίμηση κρασί).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ