Στη μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου η ασπιρίνη

Η ασπιρίνη, γνωστή για την καρδιοπροστατευτική της δράση, ενδεχομένως μπορεί να συμβάλει και στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα.

Επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Huntsman» στο Σολτ Λεικ Σίτι των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ μπορεί να είναι αποτελεσματική και έναντι άλλων μορφών καρκίνου, αφού διαπιστώθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης, μιας χημικής ουσία που πιστεύεται ότι προκαλεί την ανάπτυξη του καρκίνου και του σχηματισμού των καρκινικών όγκων.

Αυξημένα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης εντοπίζονται σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του αίματος και του εγκεφάλου και αρκετές μελέτες έχουν εστιάσει στην ανάλυση του ρόλου της στον σχηματισμό των καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνολικά περισσότερους από 360 μεταβολίτες ή μικρά μόρια, όπως σάκχαρα, αμινοξέα και βιταμίνες και τελικά ανακάλυψαν ότι οι μεταβολίτες της ασπιρίνης ήταν αυξημένοι στους εθελοντές, γεγονός αναμενόμενο. Τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου είχαν συνεχείς μειώσεις στα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης, οι οποίες άγγιζαν και το 34%.

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η ασπιρίνη παρεμβαίνει καθοριστικά στις πολλαπλές χημικές διεργασίες που σχετίζονται με την εκδήλωση του καρκίνου. Τόσο σε κλινικό, όσο και σε εργαστηριακό περιβάλλον αποδεικνύεται ότι η μείωση της 2-υδροξυγλουταράτης μπορεί να υποκρύπτει ένα νέο μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου διαμέσου της ασπιρίνης.