Καταρρέει η πρωτοβάθμια υγεία από τη λαίλαπα του clawback

Φλερτάρουν με “λουκέτα” τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από τις “ληστρικές” επιβαρύνσεις rebate και clawback στις επιχειρήσεις υγείας.

Σε χρεωκοπία οδηγούνται τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια με τα μέτρα του clawback και rebate, σε συνδυασμό με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, καθώς στο “κλείσιμο” κάθε έτους, οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν μέχρι και το 50% του τζίρου τους, από εξετάσεις που ήδη πραγματοποίησαν.
Την ίδια στιγμή, οφείλονται στον κλάδο περί τα 600 εκ. ευρώ από το 2011 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η κατάσταση για τις ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας να γίνεται ασφυκτική.
Ο συνδυασμός των προβλημάτων αυτών, φέρνει πολλές μονάδες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο κλεισίματος, και κατάρρευσης του υπάρχοντος συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, τη στιγμή που το 95% των ασφαλισμένων καλύπτονται για τις εξετάσεις τους από ιδιωτικές μονάδες υγείας, αφού οι δημόσιες δομές είναι ανύπαρκτες ή απροσπέλαστες.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) δρ. Γιώργος Βουγιούκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα, έκανε λόγο για το 30% των διαγνωστικών κέντρων να βρίσκονται σε κίνδυνο χρεωκοπίας και το 10% λίγο πριν το λουκέτο.
Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει το clawback ως ανήθικο και ληστρικό μέτρο που “μετατρέπει τους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής σε σύγχρονους σκλάβους” και το rebate ως άδικο και αυταρχικό μέτρο που πλήττει το υγιή ανταγωνισμό και το οποίο επεκτάθηκε για άλλα τρία χρόνια, ως το 2018. Συνολικά τα δύο μέτρα το 2013 έφτασαν το 45% του τζίρου τους, το 2014 το 50% και φέτος αναμένεται να φτάσει το 40% στον κλάδο.
Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια αναμένοντας τις αποφάσεις, προκειμένου να προχωρήσουν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ και νομικός εξειδικευμένος σε θέματα Υγείας κ. Ευ. Κατσίκης.
Αναλυτικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, φτάνουν τα 140 εκ. ευρώ από το 2011, περί τα 40 εκ. ευρώ το 2012, τα 220 εκ. ευρώ το 2013 (αφορά το υπόλοιπο 10% της εκκαθάρισης λογαριασμών συν τις απαιτήσεις έξι μηνών που αφαιρέθηκαν μέσω clawback – rebate τις οποίες ο κλάδος διεκδικεί) και άλλα 200 εκ. ευρώ για το 2014, που αφορούν τις εκκαθαρίσεις επτά μηνών και τους συμψηφισμούς των clawback – rebate για έξι μήνες.
Στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων, αναμένεται η γενική ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων, οι οποίες είναι καθηλωμένες από το 1991, με αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Γιάννης Καραμηνάς να τονίσει πως “είτε με clawback, είτε με rebate, είτε με περικοπές στις πράξεις που αποζημιώνονται, πρόκειται για “κούρεμα” που φτάνει το 50%. Και εφαρμόζονται οριζόντια και αυθαίρετα, εγκλωβίζοντάς μας σε μια κατάσταη από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, τη στιγμή που υπάρχουν διεθνώς αποδεκτά μοντέλα περιστολής του κόστους”.
Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων έχουν επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία όμως αρνείται οποιονδήποτε διάλογο για τα προβλήματα του κλάδου.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΙΔΙΚ, προτείνουν ελέγχους στην πηγή δημιουργίας της δαπάνης, τη στιγμή της διενέργειας της εξέτασης, καθώς και:
– εφαρμογή των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και ανώτατου αριθμού συνταγογραφουμένων εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα,
– ορισμό κλιμακωτών εκπτώσεων σε κάθε παραγόμενο παραπεμπτικό για εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις με εξαίρεση τους καρκινοπαθείς που χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις,
– καθιέρωση εθνικού κεντρικού πλαφόν ανά μήνα για τον έλεγχο των παραγομένων εξετάσεων με παραπομπή της ενδεχόμενης υπέρβασης στις κρατικές δομές και μη αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων
– εγκατάσταση στον ΕΟΠΥΥ ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού με κατευθείαν διασύνδεση (on line) με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και καθημερινό συστηματικό έλεγχο των παραγόμενων εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο (real time) και
– υπογραφή νέας σύμβασης συνεργασίας που θα σέβεται τα δύο συμβαλλόμενα μέρη και οι όροι της θα τηρούνται απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ