Η μετφορμίνη βελτιώνει τα βακτήρια του εντέρου

Η μετφορμίνη, φάρμακο για τον διαβήτη, φαίνεται πως προκαλεί ευνοϊκές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τους πληθυσμούς των βακτηρίων στο έντερο, σε 784 ανθρώπους με και χωρίς διαβήτη τύπου 2, που ζούσαν στην Κίνα, τη Δανία και τη Σουηδία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη της μετφορμίνης είχε θετική επίδραση στα βακτήρια του εντέρου σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, το φάρμακο βελτίωσε την ικανότητα παραγωγής ορισμένων ειδών λιπαρών οξέων βραχείς αλυσίδας που μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με διάφορους τρόπους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη έχουν περισσότερα κολοβακτηρίδια στο έντερό τους, που μπορεί ενδεχομένως να προκαλούν παρενέργειες όπως φούσκωμα.

Δεν μπόρεσαν να δείξουν ότι άλλα είδη αντιδιαβητικών φαρμάκων είχαν επίδραση στη μικροβιακή χλωρίδα.
Όταν μελέτησαν ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που δεν αντιμετωπίστηκαν με μετφορμίνη, ανακάλυψαν ότι άσχετα από τον τόπο καταγωγής τους είχαν λιγότερα βακτήρια που παράγουν τα λιπαρά οξέα βραχέως αλυσίδας.

Ο ερευνητής Oluf Borbye Pedersen, του University of Copenhagen στη Δανία δήλωσε ότι τώρα ερευνάται αν η έλλειψη ορισμένων συνδυασμών.