Δημογραφικές μεταβολές και εργασία

Ο κύριος Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Ιατρικής Δ.Π.Θ. , Πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε, στην ομιλία του με τίτλο «Ανάπτυξη, εργασία και υγεία» ανέλυσε τις δημογραφικές μεταβολές στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στην υγεία του πληθυσμού. Εξάλλου, οι μεταβολές αυτές έχουν ορατά αποτελέσματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας.

Η επιδημιολογική και δημογραφική μετάβαση του ελληνικού πληθυσμού περιλαμβάνει μεταβολές -όσον αφορά την πρώτη, μείωση της θνησιμότητας σε όλες τις ηλικίες και ειδικότερα της βρεφικής θνησιμότητας, αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, μείωση της γεννητικότητας, και όσον αφορά τη δεύτερη, περιορισμό της νοσηρότητας και θνησιμότητας των λοιμωδών νοσημάτων και αύξηση των χρονίων και εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως καρδιοπάθειες και καρκίνος- που επηρεάζουν το πρότυπο νοσηρότητας στη χώρα, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την αγορά εργασίας.

Η γήρανση του πληθυσμού των εργαζομένων, η παράταση του ενεργού εργασιακού βίου και η αυξημένη συμμετοχή γυναικών στην εργασία καθώς και περισσότερων ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι τα ορατά αποτελέσματα των δημογραφικών μεταβολών στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, όπως επισήμανε ο κύριος Κωνσταντινίδης. Μια δημογραφική μεταβολή που έχει καταστεί πολύ σημαντική το τελευταίο διάστημα είναι η απασχόληση των μεταναστών στην παραγωγική διαδικασία στον ευρωπαϊκό χώρο, οι οποίοι είναι νεαρότερης ηλικίας και απασχολούνται σε εργασίες υψηλού κινδύνου.

Ως προς τις επιπτώσεις των παραπάνω δημογραφικών αλλαγών στην παραγωγικότητα, διαπιστώνεται ότι η επίπτωση της γήρανσης είναι ασθενής, καθώς μετριάζεται από την επικράτηση του του τριτογενούς τομέα στην οικονομία.

Οι παραπάνω δημογραφικές μεταβολές που παρατείνουν τον ενεργό εργασιακό βίο καθιστούν αναγκαία τη μέριμνα για μεγαλύτερη ασφάλεια στην παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον, η πολιτεία μέσω ανάπτυξης Κέντρων Αναφοράς Επαγγελματικών Νοσημάτων οφείλει να παρέχει τεκμηρίωση για τις επαγγελματικές ασθένειες, αναγνωρίζοντας, καταγράφοντας και οργανώνοντας την πρόληψή τους. Επίσης δημιουργείται μεγαλύτερη ανάγκη για ιατρική πρόληψη στον χώρο εργασίας στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, με παρεμβάσεις για ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης, της σωστής διατροφής και της διακοπή του καπνίσματος. Ο κύριος Κωνσταντινίδης κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι νοσήματα τα οποία εμφανίζονταν μετά τη συνταξιοδότηση θα εμφανίζονται πλέον στη διάρκεια του ενεργού εργασιακού βίου, γεγονός που μπορεί να σημαίνει τη «λήξη του φαινομένου του υγιούς εργαζομένου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ