Η καινοτομία αποτελεί επένδυση για τη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας, βελτιώνοντας τις εκβάσεις υγείας και την ποιότητα ζωής, και μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο της ανάγκης συνεχούς περιστολής των δαπανών υγείας.
Στη διάλεξη «Καινοτομία στην υγεία: Η αξία της ιατρικής τεχνολογίας για τους ασθενείς, τους ιατρούς και την ασφάλιση υγείας», η οποία διεξήχθη υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παππού, Διευθύνοντος Συμβούλου Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), και του κ. Χρήστου Ιατρού, Συντονιστή Διευθυντή στο Νεφρολογικό Κέντρο «Γ. Παπαδάκης», Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά, ο κ. Μανώλης Καραμαλής, Reimbursement Director στη Medtronic, αναφέρθηκε στην εταιρεία Medtronic, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων στο χώρο των εμφυτεύσιμων συσκευών.
Η εταιρεία αποτυπώνει τις ανάγκες παγκοσμίως για βελτίωση των αποτελεσμάτων, διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες και ιατρικές τεχνολογίες και βελτιστοποίηση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και χρησιμοποιεί στρατηγικές όπως η καινοτομία, η πρόσβαση σε παγκόσμιο επίπεδο και η οικονομική αξία, συνιστώσα απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει ενδιαφέρον από τους ασφαλιστικούς φορείς.
Στόχος της Medtronic, δήλωσε ο ομιλητής, είναι η θεραπεία σε όλη τη διάρκεια της νόσου, πριν την είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του και μετά την έξοδό του από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ασχολείται με τη στοχευμένη διάγνωση, τη βελτιωμένη δηλ. επιλογή των ασθενών που χρειάζονται τις θεραπείες, τη θεραπεία με πιο πρώιμη παρέμβαση και εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα, καθώς και με τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της νόσου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τον έλεγχο του κόστους.
Η προσέγγιση της εταιρείας, συνέχισε ο κ. Καραμαλής, είναι να προσφέρει συνολικές λύσεις για το σύστημα σε συνεργασία με τα νοσοκομεία. Στην Ευρώπη, σήμερα, πρόσθεσε, το οικοσύστημα της υγειονομικής φροντίδας έχει ως βασικό κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων την τιμή, σύντομα ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να υιοθετήσουν τη νέα οδηγία της ΕΕ, η οποία εισάγει και άλλα κριτήρια πέραν της τιμής. Πρέπει να έχουμε υπόψη, τόνισε ο ομιλητής, πως το περιβάλλον για συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών, πως δεν μπορούν όλα τα νοσοκομεία να είναι κέντρα αριστείας αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες κάθε κέντρου και πως ο ρόλος των ιατρών έχει διαφοροποιηθεί, καθώς σήμερα υπάρχουν και διοικητικοί που συμβάλλουν στις αποφάσεις για υιοθέτηση θεραπειών. Επίσης, θα πρέπει να αναγνωρισθεί ο ενισχυμένος ρόλος των ασφαλιστικών φορέων, αλλά και η έλλειψη ενός συστήματος μέτρησης της απόδοσης, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Καραμαλής, είναι ωστόσο θέμα χρόνου να δημιουργηθεί στην Ευρώπη.
Η μείωση του κόστους εις βάρος της καινοτομίας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς σημαίνει την αγορά παλαιότερων ή πιο φθηνών προϊόντων, με αποτέλεσμα υποδεέστερα θεραπευτικά αποτελέσματα και κατά συνέπεια μείωση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας λόγω ασθένειας και άρα επιστροφή στην ανάγκη μείωσης του κόστους και εξοικονόμησης δαπανών. Η καινοτομία αποτελεί μέρος της λύσης στο φαύλο αυτό κύκλο, συμπλήρωσε ο ομιλητής, καθώς αποτελεί επένδυση για τη βελτιστοποίηση της παροχής υγειονομικής φροντίδας στους ασθενείς, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο καλές εκβάσεις υγείας και ποιότητας ζωής και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα.
Η αξία μιας ιατρικής συσκευής σήμερα, συνέχισε, αποτελεί ένα συνδυασμό βασισμένων σε κλινικά δεδομένα εκβάσεων με μετρήσεις οικονομικής αποδοτικότητας και ποιότητας ζωής, έχει δηλαδή εκτός από την κλινική και μία ανθρωπιστική και μία οικονομική συνιστώσα.
Ο ρυθμός της μεταρρύθμισης των συστημάτων υγείας, έκλεισε την ομιλία του ο κ. Καραμαλής, θα διαφέρει μεταξύ των χωρών, καθώς εξαρτάται από τους πόρους και την πολιτική βούληση, θα πρέπει ωστόσο να θυμόμαστε όλοι ότι οι δαπάνες υγείας αποτελούν επένδυση και όχι κόστος.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Καραμαλή, ο κ. Ιατρού υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι, σήμερα η προμήθεια γίνεται με βάση το κόστος, σημασία έχει το θεραπευτικό σχήμα στο σύνολό του κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Παππούς, που αναρωτήθηκε πόσο εύκολα θα είναι διαθέσιμη η καινοτομία τα επόμενα έτη στην Ευρώπη και τόνισε ότι, αν και είναι αλήθεια ότι η νέα οδηγία για τις ιατρικές συσκευές έχει καθυστερήσει, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η γραμμή μεταξύ της πρόσβασης στην καινοτομία και της ασφάλειας των ασθενών είναι λεπτή.