Παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό Ζίκα κήρυξε ο ΠΟΥ

Παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό Ζίκα κήρυξε σήμερα ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, WHO), μετά από την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σχετικά.

Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε «απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο» τον ιό, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της σύστασης που έκαναν οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι συνεδρίασαν νωρίτερα με τη μορφή τηλεφωνικής διάσκεψης, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΠΟΥ και εκπροσώπων από χώρες που πλήττονται από την επιδημία, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συντονισμένη, διεθνής δράση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως ο ιός Ζίκα διαδίδεται με εκρηκτικό τρόπο στην περιοχή της βόρειας και της νότιας Αμερικής, όπου το 2016 αναμένονται 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα.

Η Βραζιλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον Ζίκα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον Οκτώβριο, όταν εμφανίσθηκε στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας ένας ασυνήθιστα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς δυσπλασίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο.

Έκτοτε έχουν καταγραφεί 270 επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας και 3.448 ύποπτα κρούσματα, έναντι 147 το 2014.

Η Κολομβία, το Σαλβαδόρ, ο Ισημερινός, η Βραζιλία, η Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο έχουν συστήσει στις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη όσο διάστημα δεν τίθεται υπό έλεγχο η επιδημία του Ζίκα.

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν επισημανθεί δεκάδες κρούσματα μόλυνσης από τον Ζίκα μεταξύ ανθρώπων που επιστρέφουν από διακοπές ή από επιχειρηματικά ταξίδια στις πληγείσες χώρες.

Χθες, Κυριακή, ένα ινδονησιακό ερευνητικό ινστιτούτο ανακοίνωσε πως βρήκε ένα κρούσμα θετικό στον ιό Ζίκα στη νήσο Σουμάτρα, προσθέτοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί στη χώρα εδώ και κάποιο καιρό.

Ο Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης). Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν έχει διατυπώσει συστάσεις αναφορικά με τα ταξίδια στις ζώνες που έχουν πληγεί από τον Ζίκα, υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματικότερη πρόληψη έγκειται στην εξάλειψη των στάσιμων νερών όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και στη χρήση εντομοαποθητικών και κουνουπιερών για προστασία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά θεραπεία και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η δημιουργία ενός εμβολίου θα απαιτήσει περισσότερο από έναν χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ