Η ανορεξία οφείλεται σε… λοίμωξη!

Η ανορεξία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που συγχέουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να επιτίθενται στον εγκέφαλο και να προκαλούν το συναίσθημα της αηδίας για το φαγητό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η πρώτη φορά που η διατροφική διαταραχή έχει συνδεθεί με μια φυσική μόλυνση, σε αντίθεση με την παραδοσιακή άποψη η οποία υποστηρίζει ότι η ανορεξία οφείλεται σε ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ πιστεύουν επίσης ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) έχουν τις ρίζες τους σε παρόμοιες παθολογίες.

Πιστεύουν ότι τέτοιες σοβαρές καταστάσεις είναι απλώς το αποτέλεσμα ψυχικών τραυμάτων ή ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερο επιρρεπής σε αυτοάνοσες νόσους – όπως κακοήθης αναιμία – όπου το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αρχίζει να επίθεται στα υγιή κύτταρα.

Ομοίως οι γυναίκες έχουν περίπου δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ανορεξία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και CFS. Ο Dr Quenton Wessels από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, υποστηρίζει ότι οι ασθένειες ξεκινούν όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει την επίθεση ορισμένων βακτηρίων τα οποία στρέφονται σε υγιή μέρη του σώματος.

Περίπου 750.000 άνθρωποι στη Βρετανία υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και άλλοι 75.000 από ανορεξία. Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενώ 250.000 έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.