Είναι ασφαλή τα φάρμακα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ;

Εγγυήσεις περιμένουν οι φαρμακοποιοί από την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την ελεύθερη πώληση 216 σκευασμάτων και εκτός φαρμακείων, σε σούπερ μάρκετ και σε παντοπωλεία.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), χαρακτηρίζει ανεξήγητη αλλά κι εσπευσμένη την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της διάθεσης των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ).

“Η μικρή περιεκτικότητα αυτών των σκευασμάτων, ή οι απλές οδηγίες , ή ο μικρός αριθμός χαπιων δεν αποτελούν καμιά εγγύηση για την αποτροπή των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη χρήση τους” τονίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών.

Επιπλέον, χαρακτηρίζουν τα επιχειρήματα περί βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης των ασθενών που επικαλειται το υπουργειο Υγείας ” προφάσεις εν αμαρτίαις όταν 11.000 φαρμακεία διασπαρμένα σε ολόκληρη την χώρα, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης”.

“Ο φαρμακοποιός και ο χώρος του φαρμακείου αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την τήρηση κανόνων αποθήκευσης και διάθεσης οποιονδήποτε φαρμακευτικών σκευασμάτων” καταλήγει ο ΠΕΣ.