Μαύρα Στίγματα; Δείτε πως να απαλλαγείτε άμεσα και με φυσικό τρόπο από αυτά

Ένα μαύρο στίγμα στο πρόσωπό σας είναι ουσιαστικά ένα άνοιγμα στην επιφάνεια του δέρματος που εμφανίζεται όταν ένας πόρος διευρύνεται, με αποτέλεσμα να γεμίζει με βακτήρια, σμήγμα (φυσικό έλαιο) και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτή η ανάμιξη δημιουργεί ένα μπλοκάρισμα στον πόρο.

Ο μεγαλύτερος “ένοχος” για τα μαύρα στίγματα είναι η υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Το σώμα σας παράγει με φυσικό τρόπο το σμήγμα για να λιπαίνει το δέρμα και τα μαλλιά σας και το οποίο εκκρίνεται από τους πόρους σας. Αλλά μερικές φορές το σμήγμα μπορεί να παγιδευτεί στον πόρο, όπως είναι η περίπτωση με τα μαύρα στίγματα, και συσσωρεύεται εκεί μαζί με βακτήρια και τα νεκρά δερματικά κύτταρα.

Το σμήγμα, το οποίο περιέχει μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, οξειδώνεται όταν είναι εκτεθειμένο στον αέρα. Έτσι, όταν η συσσώρευση σμήγματος πιέζεται προς την επιφάνεια του δέρματος, είναι η οξείδωση εκείνη που δημιουργεί την σκούρα απόχρωση πάνω από το άνοιγμα.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα:

Μάσκα με ασπράδι αυγού

Το ασπράδι αυγού μπορεί να συσφίξει προσωρινά τους πόρους σας, το οποίο θα μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξετε νέα σπυράκια ή μαύρα στίγματα. Αφότου πλύνετε το πρόσωπό σας, καλύψτε το με ένα ελαφρύ στρώμα από ασπράδι αυγού. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα χαρτομάντιλο πάνω από το πρόσωπό σας, πιέζοντας απαλά προς τα κάτω, ώστε το χαρτί να εμποτιστεί με το ασπράδι. Στη συνέχεια βάλτε μια δεύτερη στρώση από ασπράδι πάνω από το χαρτομάντιλο που έχει μείνει στο πρόσωπό σας και σκεπάστε ξανά με ένα δεύτερο χαρτομάντιλο. Θα αρχίσετε να νιώθετε το “τράβηγμα” από την σύσφιξη των πόρων. Όταν η μάσκα είναι εντελώς στεγνή, αφαιρέστε τα χαρτομάντιλα, πλυθείτε και βάλτε μια ενυδατική κρέμα.

Γάλα και μέλι

Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού σε συνδυασμό με την ενυδατική δράση του γαλακτικού οξέος κάνουν αυτόν τον συνδυασμό την τέλεια λύση. Συνδυάστε μια κουταλιά της σούπας μέλι (κατά προτίμηση μη επεξεργασμένο, αγνό, βιολογικό μέλι) με ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα. Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 5 έως 10 δευτερόλεπτα και ανακατέψτε καλά. Απλώστε μία λεπτή στρώση πάνω από τα μαύρα στίγματα και μετά βάλτε ένα καθαρό, στεγνό κομμάτι βαμβακερού υφάσματος από πάνω. Αφήστε το να δράσει περίπου 10 (ή μέχρι να στεγνώσει εντελώς) και, στη συνέχεια, ξεκολλήστε το βαμβακερό ύφασμα. Θα πρέπει να δείτε κάποια μαύρα στίγματα να απομακρύνονται μαζί με το ύφασμα. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε και ενυδατώστε το πρόσωπό σας ως συνήθως.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Προσθέστε αρκετό νερό σε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα για να φτιάξετε μια πάστα. Εφαρμόστε την πάστα πάνω από τα μαύρα στίγματα και αφήστε τη να δράσει για περίπου 10 λεπτά πριν ξεβγάλετε με χλιαρό νερό.

Χυμός λεμονιού

Πρόκειται για ένα απολύτως φυσικό αντιμυκητιακό και αντιβακτηριδιακό συστατικό με άλφα-υδροξύ οξύ, που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και να μειώσει την εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων. Μετά τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να ταμπονάρετε (μην τρίβετε) φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού πάνω από τα σημάδια στο πρόσωπό σας. Αφήστε το να στεγνώσει για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά το χυμό λεμονιού με κρύο νερό.

Πηγή: iatropedia.gr