Έρευνα: Πόσο επικίνδυνες είναι οι κεφαλιές για τους ποδοσφαιριστές;

Το χτύπημα της μπάλας με το κεφάλι, η περίφημη κεφαλιά, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα μνήμης για μέχρι 24 ώρες, όπως αναφέρει έρευνα επιστημόνων. Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν τους κινδύνους για  διασείσεις κατά τη διάρκεια αγώνων, καμία δεν είχε αναφερθεί στο αντίκτυπο των μικρότερων χτυπημάτων στο κεφάλι.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο «Stirling», όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Telegraph», ζήτησαν από μια ομάδα ποδοσφαιριστών να  κάνει 20  κεφαλιές, δεχόμενοι την μπάλα από ένα μηχάνημα σχεδιασμένο με το ρυθμό και τη δύναμη μίας εκτέλεσης  κόρνερ.

Οι ερευνητές  εξέτασαν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη των παικτών πριν και μετά το πείραμα και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό EBioMedicine.  Μετά από μόλις μία  δοκιμή , διαπιστώθηκε οι επιδόσεις στα  τεστ μνήμης μειώθηκαν από 41 έως 67 τοις εκατό.

Η νευρολόγος  από το Πανεπιστήμιο «Stirling», Μαγκνταλένα Λιτσγουόρτ, δήλωσε: «Υπό το φως της αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις  από τις επαφές στον αθλητισμό κατά την διάρκεια των αγώνων, για την υγεία του εγκεφάλου, θελήσαμε να δούμε αν ο εγκέφαλός αντιδρά αμέσως με ένα χτύπημα της μπάλας με το κεφάλι,» είπε χαρακτηριστικά . «Βρήκαμε ότι στην πραγματικότητα αυξήθηκε η μείωση αντίδρασης  στον εγκέφαλο, αμέσως μετά την κεφαλιά, αλλά και οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήταν σημαντικά μειωμένες. Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές ήταν προσωρινές, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα αν συμβεί ξανά και ξανά, όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο. Με  ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, να συμμετέχει σε αυτό το άθλημα, είναι σημαντικό να έχει επίγνωση του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του εγκεφάλου και τη διαρκή επίδραση που μπορεί να έχει».

Οι ερευνητές λένε ότι είναι ασαφές κατά πόσον οι αλλαγές στη μνήμη θα εξακολουθούν να παραμένουν προσωρινά μετά από επανειλημμένη έκθεση σε τέτοια χτυπήματα  με τη μπάλα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο ποδόσφαιρο, επειδή είναι κάτι που συμβαίνει συχνά εκ προθέσεως , οι γιατροί φοβούνται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν  επιπτώσεις μακροπρόθεσμα για την υγεία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, για τους παίκτες ράγκμπι, βρέθηκε ότι είχαν υποστεί μόνο προβλήματα μνήμης χαμηλού επιπέδου μετά από μία διάσειση, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι συνταξιούχοι παίκτες του ράγκμπι δεν φαίνεται να υποφέρουν από σημαντικά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους, έστω και αν έχουν υποστεί πολλαπλές διασείσεις παίζοντας.

«Παρά το μεγάλο αριθμό επαναλαμβανόμενων διασείσεις,  στους συνταξιούχους παίκτες ράγκμπι, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τη λειτουργία τους ή την εργασία τους, δεν ήταν εμφανής περίπου 20 χρόνια μετά που είχαν σταματήσει να παίζουν,» τόνισε ο Τομ ΜακΜίλαν, καθηγητής κλινικής νευροψυχολογίας από το Ινστιτούτο Υγείας και Ευεξίας στη Γλασκόβη.

«Παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν κάποιες διαφορές στη μνήμη, ήταν ήπιες  και η αιτία τους αβέβαιη».

Τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι τα αθλήματα που προυποθέτουν δυναμικές επαφές, όπως το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το χόκεϊ επί πάγου και το ράγκμπι, μπορεί να οδηγήσουν σε γνωστική εξασθένηση αργότερα στη ζωή, παρόμοια με αυτή που βιώνουν οι πυγμάχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ