Βιταμίνη Ε – Πώς βοηθά τον οργανισμό – Τι προκαλεί η έλλειψή της

Όλες οι βιταμίνες έχουν το ρόλο τους στον οργανισμό μας. Η βιταμίνη E βοηθάει στην αναπαραγωγή και στην καύση λίπους. Με τις σωστές δόσεις μας βοηθάει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η βιταμίνη Ε αναφέρεται σε μια ομάδα από 8 λιποδιαλυτές ενώσεις που περιλαμβάνουν τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες.

Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη. Βασική της λειτουργία είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Πιστεύεται επίσης ότι παίζουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με την γήρανση.

Το σώμα χρειάζεται επίσης βιταμίνη Ε για να βοηθήσει να κρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια.

Η βιταμίνη Ε είναι επίσης σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και βοηθά το σώμα να αξιοποιήσει την βιταμίνη Κ.

Βοηθάει επίσης στην διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στην αποφυγή της πήξης του αίματος (σχηματισμός θρόμβων) μέσα τους.

Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Ε για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Η έλλειψη της προκαλεί πληθώρα νευρολογικών παθήσεων όπως:

– Νωτιαιοπαρεγκεφαλιδική αταξία

– Μυοπάθεια

– Περιφερική νευροπάθεια

– Αταξία

– Σκελετική μυοπάθεια

– Αμφιβληστροειδοπάθεια

– Καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων

– Κατάπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι:

-Φυτικά έλαια (όπως από φύτρο σίτου, αραβοσιτέλαιο και έλαια σόγιας)

-Καρποί με κέλυφος (όπως αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κλπ)

-Σπόροι (όπως οι ηλιόσποροι)

-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μπρόκολο)

-Εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε δημητριακά και χυμοί φρούτων. Ενισχυμένο είναι ένα προϊόν όταν σε αυτό έχει προστεθεί τεχνητά κάποια ουσία, όπως βιταμίνες.