Προλάβετε τα σημάδια του χρόνου – Υπάρχουν τρόποι

Μια λέξη που φοβόμαστε ειδικά εμείς οι γυναίκες είναι η λέξη «αντιγήρανση» διότι αρχίζουν και χτυπούν καμπανάκια, αρχίζει και μας λούζει κρύος ιδρώτας μην τυχόν και κοιταχτούμε στον καθρέφτη και δούμε ρυτίδες και σημάδια έκφρασης. Ευτυχώς η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να ξεγελάσουμε λίγο το χρόνο με διάφορες μεθόδους αντιγήρανσης.

Η λέπτυνση του δέρματος είναι η πρώτη εκδήλωση της γήρανσης. Η έναρξή της διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η απώλεια της πυκνότητας του δέρματος είναι 6% κάθε 10 έτη. Η απώλεια της ελαστικότητας, της σφριγηλότητας, και της ενυδάτωσης, καθώς και η εμφάνιση των ρυτίδων οφείλονται στην άνιση απώλεια των διαφορετικών μακρομορίων του δέρματος (κολλαγόνων, ελαστίνης, υαλουρονικού οξέος).

Τα αίτια της γήρανσης του δέρματος είναι πολλαπλά. Διακρίνονται σε γενετικά, ορμονικά και αυτά που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.

Η γενετική γήρανση του δέρματος                                                    

Έχει άμεση σχέση με την ηλικία, είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη. Το δέρμα γερνά σύμφωνα με το βιολογικό ρολόι του ατόμου αρχίζοντας από το 25ο έτος της ηλικίας. Επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη γήρανση και να παρέμβουν αν είναι δυνατόν.

Η ορμονική γήρανση                                                                        

Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο και στην εμμηνόπαυση και επιδεινώνει τη γενετική γήρανση.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα υποκατάστασης των ορμονών πρέπει να δίνονται με ιατρική συναίνεση και μετά από ώριμη σκέψη των πιθανών επιπλοκών.

Εξωγενείς παράγοντες                                                                        

Η γήρανση που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες είναι αναστρέψιμη, καθώς μπορούμε να την προλάβουμε και να την καθυστερήσουμε. Το δέρμα γερνά σύμφωνα με την ένταση και τη στάση απέναντι σε διαφόρους παράγοντες, όπως θα αναλύσουμε.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη σε πολύ μεγάλο βαθμό, γι αυτό την αποκαλούμε φωτογήρανση.

Πρόληψη                                                                                           

Ο βασικότερος κανόνας αντιμετώπισης της γήρανσης είναι η πρόληψή της. Όλα τα πρωτόκολλα αντιγήρανσης περιλαμβάνουν κανόνες για προστασία από τον ήλιο, καλή διατροφή, περιποίηση του δέρματος ανάλογα με τα προβλήματά του και την ηλικία του. Άρα οι θεραπείες αντιγήρανσης περιλαμβάνουν:

  • Καθαρισμό του δέρματος
  • Peeling (φυτικά χημικά ή απολέπιση με μικροκρυστάλλους)
  • Θεραπείες ενυδάτωσης
  • Θεραπείες ανάπλασης θρέψης
  • Αντηλιακή προστασία
  • Ενεργοποίηση του κολλαγόνου με χρήση laser ή I P L μηχανημάτων.

Γενικά θέλει προσοχή και σε καμία περίπτωση δεν ακολουθείτε μόνο το άρθρο αλλά σίγουρα και τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Ο χρόνος για εμάς τις γυναίκες είναι αμείλικτος, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε θετικά και να προσπαθούμε να συμβιβαστούμε με αυτά που φέρνει… ο χρόνος.