Τι μπορώ να κάνω με το μπαγιάτικο ψωμί;

 Πόσες φορές έχει περισσέψει ψωμί από τις προηγούμενες μέρες το οποίο δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε και καταλήγει στον κάδο απορριμάτων; Αφενός, δεν είναι καιροί για να πετάμε τροφές και αφετέρου το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να αξιοποιηθεί σε ποικίλα φαγητά.

μπαγιατικο ψωμι

Πικάντικα παξιμάδια

Κόψτε το ψωμί σε φέτες, και έπειτα την κάθε φέτα σε 4-5 λωρίδες. Βάλτε τα σε ένα ταψί. Με μια ροή λαδιού ρίξτε λάδι πάνω στα ψωμάκια και αλείψτε καλά να πάει παντού με ένα πινέλο κουζίνας. Πασπαλίστες ρίγανη, αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Ανακατέψτε με τα χέρια σας για να πάει το λάδι, η ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι παντού.Ψήστε στον αέρα στους 120 βαθμούς για πάνω από μία ώρα, αν μπορείτε αφήστε τα δύο ώρες. Όσο περισσότερο τα αφήσετε τόσο πιό τραγανά θα γίνουν. Το μυστικό είναι στο ψήσιμο. Πρέπει να ψηθούν σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην πάρουν χρώμα, αλλά να στεγνώσουν καλά. Έτσι δεν μαλακώνουν τις επόμενες μέρες και δεν είναι σκληρά, αλλά γίνονται τριφτά.

Μπρουσκέτες

Το ιδανικό ψωμί για μπρουσκέτες είναι η μπαγκέτα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη ψωμιού, αρκεί να τα κόψετε σε μικρές στενόμακρες φέτες. Κόβετε λοιπόν την μπαγκέτα διαγώνια σε φέτες πάχους περίπου 1 δαχτύλου, τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλετε περισσότερη γεύση, τρίβετε λίγο σκόρδο ή πασπαλίζετε με τα αρωματικά όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο. Τις βάζετε με τη σειρά σε ένα ταψί και τις ψήνετε στο γκριλ ή στους 200ο C για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν, τις αλείφετε με ντιπ, ή τις σερβίρετε με τυριά, αλλαντικά ή τις γαρνίρετε με ό,τι άλλο σας αρέσει.

Σκορδόψωμο

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές εξίσου νόστιμες. Τηγάνι: Βάζουμε ελαιόλαδο όσο να καλύψει τον πάτο του τηγανιού και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Κόβουμε το ψωμί σε κύβους, μεγέθους περίπου 5 εκατοστών. Αφού ζεσταθεί το λάδι, βάζουμε το ψωμί, ρίχνουμε από πάνω σκόρδο σε σκόνη, ή μια σκελίδα σκόρδο λιωμένο. Ρίχνουμε επίσης ρίγανη και αλάτι, όσο μας αρέσει. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με ξύλινη κουτάλα τα ψωμάκια και τα αφήνουμε στο τηγάνι λίγη ώρα, μέχρι να πάρουν ροδαλό χρώμα (μην καούν).

Πιο υγιεινή εναλλακτική είναι ο φούρνος. Κόβουμε φέτες ψωμί, τις απλώνουμε στο ταψί, ρίχνουμε στην κάθε μια λίγες σταγόνες λάδι, σκόρδο (λιωμένο ή σκόνη), ρίγανη και λίγο αλάτι. Βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Αυγοφέτες

Για 10 φέτες ψωμιού θέλουμε 3 αυγά και ένα μικρό φλιτζάνι γάλα. Χτυπάμε καλά τα αυγά σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε γάλα και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο τηγάνι ένα δάχτυλο λάδι κ το αφήνουμε να ζεσταθεί. Τώρα, παίρνουμε μια φέτα (ψωμιού), τη βάζουμε στο πιάτο με τα αυγά και τη βουτάμε στο μείγμα από τη μία και από την άλλη μεριά. Τη βάζουμε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα ψωμάκια. Γυρίζουμε μετά από λίγο τις φέτες να μην καούν. Τρώγονται ευχάριστα με γιαούρτι, όλα τα είδη τυριού και ξινόγαλο.

Πίτσα

Αντί για ζύμη, χρησιμοποιείτε φέτες ψωμί, και από πάνω οτιδήποτε σας αρέσει να βάζετε στην πίτσα. Σάλτσα ντομάτα, τυρί, λαχανικά, ρίγανη… Ψήνεται στο φούρνο ένα δεκάλεπτο.

Κρουτόν για σαλάτες

Κόψτε σε μικρούς κύβους ή σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια ψίχα από οποιοδήποτε ψωμί. Βάλτε τα κομματάκια του ψωμιού σε ένα μπολ, περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, λίγη πάπρικα ή μπούκοβο γλυκό ή καυτερό. Τρίψτε 1-2 σκελίδες σκόρδο και πασπαλίστε τα κρουτόν. Ανακατέψτε τα και αδειάστε τα σε ένα ταψί. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C μέχρι να ροδίσουν. Ταιριάζουν με πράσινες σαλάτες, με ανάμεικτα φρέσκα σαλατικά, με ντοματοσαλάτα ή με χωριάτικη ή σαλάτες με όσπρια.

Ψίχουλα για πανάρισμα

Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να πανάρετε σνίτσελ ή φιλέτα ψαριού. Η διαφορά με την γαλέτα είναι ότι η κρούστα γίνεται πιο αφράτη και πιο τραγανή. Καθαρίστε λοιπόν από την κόρα το ψωμί που περίσσεψε, κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια και τρίψτε το στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ για να γίνει ψίχουλα. Πανάρετε ακριβώς όπως και με την γαλέτα δηλαδή πρώτα αλευρώνετε, μετά περνάτε από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τα ψίχουλα του ψωμιού. Σ’ αυτό το στάδιο, προσέξτε να μη πατήσετε με δύναμη τα ψίχουλα για να κολλήσουν για να μη γίνουν μία σφιχτή μάζα. Η νοστιμιά σ’ αυτό το πανάρισμα είναι η ανάλαφρη κρούστα.

Το εύκολο σουφλέ

Κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρέστε την κόρα, αλείψτε τις ελαφρά με βούτυρο. Στρώστε το σε πυρέξ πασπαλίστε με τριμμένα τυριά ή αλλαντικά και δημιουργήστε 2-3 στρώσεις με τα υλικά. Χτυπήστε 5 αυγά, 2 φλυτζάνια γάλα και περιχύστε το σουφλέ, ψήνετε για 30 λεπτά στους 180°C Κελσίου και έχετε ένα υπέροχο σουφλέ!

Βάση για αλμυρές τάρτες

Το ψωμί του τοστ είναι ιδανικό γιατί είναι κομμένο σε λεπτές φέτες αλλά και κάθε άλλο ψωμί που θα κόψετε σε ομοιόμορφες λεπτές φέτες θα κάνει την ίδια δουλειά. Για ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 24 εκ. περίπου υπολογίστε 12 φέτες. Κόψτε τις μισές στη μέση για να τις βάλετε στα τοιχώματα. Χτυπήστε ½ φλιτζάνι γάλα με 4 αυγά, περάστε τις φέτες από αυτό το μείγμα και στρώστε τις έτσι ώστε να καλύψουν την βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. Ψήστε την βάση για 7-8 λεπτά στους 200ο C, αφήστε να κρυώσει και στη συνέχεια αδειάστε την γέμιση της συνταγής σας και συνεχίστε ανάλογα με την συνταγή.

Γέμιση για λαχανικά

Βγάλτε με ένα κουτάλι την ψίχα από τα λαχανικά (κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες) και ψιλοκόψτε την. Σοτάρετέ την με κρεμμύδι και σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο και ανακατέψτε με ψιλοκομμένο μπαγιάτικο ψωμί, λίγα μυρωδικά της αρεσκείας σας και λίγο τριμμένο σκληρό τυρί – γραβιέρα ή παρμεζάνα. Γεμίστε τα λαχανικά και ψήστε τα στον φούρνο.