Επιλογές οδοντόκρεμας για τα παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται τη «δική τους» οδοντόκρεμα. Σε γενικές γραμμές, αν ένα παιδί είναι κάτω των 6 ετών, θα πρέπει να αγοράζουμε οδοντόκρεμες με μειωμένη περιεκτικότητα σε φθόριο ή οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο, καθώς τα μικρά παιδιά συχνά τις καταπίνουν.

Για παιδιά από 6 μέχρι 13 ετών, οι οδοντόπαστες θα πρέπει να έχουν λιγότερες διαβρωτικές ουσίες και σωστή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Η χρήση τους βοηθά τα δόντια να αντιστέκονται στις όποιες φθορές υφίστανται. Ακόμα, εφόσον ένα παιδί έχει προβλήματα του θυρεοειδούς, συνιστάται οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο. Αλλά και εάν ένα παιδί είναι επιρρεπές σε αλλεργικές αντιδράσεις, πρέπει να επιλέγουμε οδοντόκρεμες χωρίς γεύσεις και άρωμα. Κατηγορηματικά πρέπει να τονίσουμε ότι αυτές που εμπεριέχουν ουσίες λεύκανσης δεν είναι κατάλληλες για τα παιδιά. Μόνο μετά τα 13 του ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει οδοντόκρεμες ενηλίκων.

Ενήλικες και επιλογή οδοντόκρεμας

Καλό είναι να χρησιμοποιούμε μαλακές οδοντόβουρτσες και να μην ασκούμε μεγάλη πίεση στα δόντια κατά το βούρτσισμα, για να μην τους προκαλούμε φθορές, να φροντίζουμε να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο τακτικά και να αποφεύγουμε τροφές και ποτά που επιβαρύνουν τη στοματική μας υγιεινή.

Τα περιποιημένα και υγιή δόντια προσφέρουν ένα όμορφο χαμόγελο και ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση κάθε άνθρωπου. Για το λόγο αυτό, η επιλογή της σωστής οδοντόκρεμας παίζει καθοριστικό ρόλο, παρόλο που οι περισσότεροι φαίνεται ότι συνηθίζουν να επιλέγουν μία τυχαία.

Σημαντικό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και να χρησιμοποιούμε και ειδικά διαλύματα. Όμως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μη χρησιμοποιούμε για περισσότερες από 2-4 συνεχόμενες εβδομάδες τα τελευταία, γιατί μαζί με τα παράσιτα μπορεί να σκοτωθούν και ωφέλιμοι μικροοργανισμοί και να διαταραχθεί η φυσική χλωρίδα του στόματος.

Θεραπεία ή πρόληψη;

Ιδανικά, την οδοντόκρεμά μας πρέπει να μας τη συστήνει ένας οδοντίατρος, ο οποίος γνωρίζει περισσότερα και μπορεί να κάνει τη σωστή επιλογή για εμάς. Αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει, αφού οι πιο πολλοί διαλέγουμε στην τύχη κάποια συσκευασία από το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Οι οδοντίατροι τονίζουν ότι για υγιή δόντια και ούλα καλό είναι να πηγαίνουμε στο γιατρό κάθε έξι μήνες και όχι μόνο όταν νιώθουμε ενόχληση. Στο μεταξύ, συνήθως χρησιμοποιούμε μία οδοντόπαστα που συνδυάζει αντισηπτική δράση και λεύκανση, αλλά και προσφέρει φρεσκάδα στην αναπνοή μας. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι οδοντόκρεμες που έχουν θεραπευτική και προληπτική δράση, προκειμένου να προλαμβάνουμε την εμφάνιση τερηδόνας και άλλων νόσων του στόματος. Αυτές περιέχουν φθόριο και ενώσεις ασβεστίου, που ενισχύουν το σμάλτο, αλλά και χλωρεξιδίνη ή τρικλοζάνη ή φυτικά εκχυλίσματα (φασκόμηλο, χαμομήλι κ.λπ.), που σκοτώνουν επιβλαβή βακτήρια και μικρόβια.

Προσοχή, μην κάνουμε ζημιά

Ακόμα, πρέπει να προσέχουμε με τις οδοντόκρεμες που υπόσχονται λεύκανση. Πράγματι, κάποιες ουσίες που περιέχουν μπορούν να αλλάξουν το χρώμα, αλλά ταυτόχρονα, μετά από συνεχή χρήση, μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στο σμάλτο των δοντιών. Και εδώ, λοιπόν, πρέπει να υπάρχει ένα όριο στη χρήση τους, και συγκεκριμένα 1-2 φορές την εβδομάδα.

Ειδικές περιπτώσεις

Υπάρχουν και εκείνοι που φορούν σιδεράκια. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Μετά το γεύμα, θα πρέπει να καθαρίζονται τα μεσοδόντια διαστήματα με οδοντικό νήμα ή ειδικά βουρτσάκια. Φυσικά, καλό θα ήταν όλοι να χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα καθαρισμού των δοντιών, αφού το απλό βούρτσισμα δεν αρκεί για την απομάκρυνση των τροφών, αλλά δυστυχώς μόνο ένα μικρό ποσοστό το συνηθίζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ