5 λόγοι για να τρώτε αβοκάντο… κάθε μέρα!

Το αβοκάντο είναι πραγματικά μια από τις ελάχιστες τροφές – θαύματα της φύσης – και ενδείκνυται να το απολαμβάνουμε αρκετές φορές την εβδομάδα. Αυτά τα μικρά πράσινα «διαμάντια» μπορούν να κάνουν τόσα πολλά για την υγεία μας, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια!

Εδώ είναι μερικές σκέψεις σχετικά με το γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα – για να τα τρώμε πιο συχνά:

 

Χαλαρώστε. Το αβοκάντο, δεν προσθέτει λίπος!

Η φοβία των λιπαρών τροφίμων, θα πρέπει να τελειώσει! Αν αποφεύγετε ακόμη το αβοκάντο, λόγω κάποιων άστοχων πεποιθήσεων της δεκαετίας του ’80 ότι τα αβοκάντο προσθέτει λίπος, απλά κάνετε λάθος! Χάνεται μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστου λίπους – το καλό λίπος που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο – που βοηθά στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αυτά τα καλά λιπαρά, αλλά και σε φυτικές ίνες που βοηθούν στον περιορισμό της πείνας. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα γεύματα που περιλαμβάνουν αβοκάντο τείνουν να αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι από εκείνα που δεν έχουν. Έτσι μπορείτε να προσθέσετε μερικές φέτες αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή σας για να απαλλαγείτε από τις λιγούρες ανάμεσα στα προκαθορισμένα γεύματα.

 

  1. Το αβοκάντο είναι κρεμώδες, νόστιμο και κυριολεκτικά μια… θρεπτική-βόμβα!

Όπως και σε πολλές υπερ-τροφές (superfoods),  το περιεχόμενο μετράει. Και το αβοκάντο μπορεί να θεωρηθεί ένα θρεπτικό χρυσωρυχείο. Τι περιέχει; Εκτός από τα “καλά” μονοακόρεστα λίπη, το αβοκάντο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση της υγεία, και την ενδυνάμωση του σώματος. Κάτω από την σκληρή πράσινη φλούδα βρίσκονται πάνω από 14 μέταλλα, πρωτεΐνες, καθώς και όλα τα 18 βασικά αμινοξέα. Επίσης έχει διαλυτές φυτικές ίνες, που παγιδεύουν τη χοληστερόλη και την αποβάλουν έξω από τον οργανισμό. Να προσθέσουμε ακόμα ότι περιέχει φυτοστερόλες, πολυφαινόλες, καροτενοειδή, Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β, C, E και K.

 

  1. Ευεργετούν μακροπρόθεσμα την υγεία σας!

Εντάξει, το αβοκάντο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Αυτό σημαίνει ότι η κοιλιά αισθάνεται γεμάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλος τροφοδοτείται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την βέλτιστη λειτουργία του και το σώμα λαμβάνει τις ουσίες που χρειάζεται για να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, τον καρκίνο και τις εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών και του εγκεφάλου.

Επιπρόσθετα, όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τα καλά λίπη και οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL και να να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη HDL. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και μπορούν  ελαχιστοποιήσουν τις φλεγμονές σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο. Με πλεονεκτήματα όπως αυτά, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το αβοκάντο πρέπει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λεγόμενα superfood.

 

  1. Το αβοκάντο πάει με όλα!

Με την ξεχωριστή φρέσκια πράσινη γεύση του και την κρεμώδη υφή, το αβοκάντο ταιριάζει με πολλές συνταγές και είναι πολύ εύκολο να καταλήξει στο πιάτο σας. Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο όμως είναι ότι η έρευνα δείχνει πως το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των καροτενοειδών, των ενώσεων δηλαδή που βρίσκονται στο πορτοκαλί και στα κόκκινα φρούτα – λαχανικά. Με αυτή η ιδιότητα μπορεί να φανεί χρήσιμο στην προστασία κατά του καρκίνου!

 

  1. Προσέξτε τα για να σας προσέξουν!

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ένα αβοκάντο που είναι έτοιμο να φαγωθεί την ίδια μέρα, έτσι λίγος  προγραμματισμός στις προμήθειες είναι απαραίτητος. Οι αληθινοί λάτρεις συνιστούν την αγορά μόνο λίγων αβοκάντο τη φορά, και την παρακολούθηση της διαδικασίας ωρίμανσης ώστε τα αβοκάντο να καταναλωθούν όταν είναι έτοιμα.

Για την επίσπευση της ωρίμανσης, συνίσταται η σφράγιση ενός ή δύο αβοκάντο τη φορά σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μια μπανάνα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 2 – 3 ημερών, θα απελευθερωθούν αέρια μέσα στη σακούλα, τα οποία θα βοηθήσουν τη διαδικασία ωρίμανσης. Αφαιρέστε το ώριμο-και- έτοιμο για κατανάλωση-  αβοκάντο από τη σακούλα, αντικαταστήστε το με ένα άγουρο και επαναλάβετε!