Ξανθός: Χρονιά ορόσημο για το φάρμακο το 2018

Ως έτος ορόσημο για το πεδίο του φαρμάκου με κομβικό μήνα τον Αύγουστο, λόγω της επικείμενης εξόδου από τα μνημόνια, ανακήρυξαν το 2018 ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Πασχάλης Αποστολίδης, έκαστος για διαφορετικούς λόγους, όμως, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ.

Ο υπουργός Υγείας, έμπλεος αισιοδοξίας, και σε μια εμφάνιση που συζητήθηκε καθώς ήταν η πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του στην Αριστοτέλους που αποδέχθηκε την πρόσκληση του ΣΦΕΕ, «βλέπει» το 2018 ως έτος ορόσημο, και λόγω της εξόδου από «το φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της σφιχτής δημοσιονομικής επιτροπείας», όπως ανέφερε στην ομιλία του αλλά και «επειδή θα επιτρέψει την οργάνωση της πολιτικής υγείας βάσει των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και όχι βάσει αυθαίρετων δημοσιονομικών στόχων».
«Η πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια έχει εξαντλήσει τα όριά της και πλέον δεν παράγει τίποτα το θετικό. Ο τομέας του φαρμάκου έχει οδηγηθεί σε οριακό σημείο και πολλαπλά αδιέξοδα», ανέφερε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας πως «θα επιδιώξουμε, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, τις εφικτές διορθωτικές κινήσεις, που θα δώσουν το σήμα στον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου ότι έκλεισε ο κύκλος της διακινδύνευσης και ότι υπάρχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, προχωρούν σημαντικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας, η αναβαθμισμένη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα, «τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής, πιο βιώσιμο αλλά και πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες».

Τη μελανή οπτική του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας για το 2018 αποτύπωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Ο κ. Αποστολίδης υπενθύμισε τα οριζόντια μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τον κλάδο του φαρμάκου και τα οποία αναδεικνύουν την έλλειψη κάθε προβλεψιμότητας στο σχετικό χώρο από τις επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο τέλος εισόδου 25% στα νέα φάρμακα που μεταφράζεται σε δυνητική καθυστέρηση 2-3 χρόνων, σε συνδυασμό με τα εσωτερικά και εξωτερικά κριτήρια, αλλά και το θολό τοπίο στη διαμόρφωση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, τα στοιχεία δείχνουν ότι το clawback και το rebate υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ, είναι κατά 22% αυξημένο σε σχέση με το 2016, αποτελεί το 30% της φαρμακευτικής δαπάνης και είναι 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τόνισε επίσης πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι αυτές που ουσιαστικά καλύπτουν τους ανασφάλιστους, καταβάλλοντας τεράστια ποσά επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ. «Τα στοιχεία αυτά δεν προμηνύουν καλύτερες μέρες για το 2018, ο κλάδος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος, μακάρι να διαψευστούμε» είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Σε ό,τι αφορά τον ερχόμενο Αύγουστο, ορόσημο για την Αριστοτέλους, ο κ. Αποστολίδης διαβεβαίωσε πως «εμείς εδώ θα είμαστε και μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική του φαρμάκου. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) από την πλευρά του χαρακτήρισε το τρέχον έτος ως ένα έτος προκλήσεων. «Βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την ώρα που επιλογές της φαρμακοβιομηχανίας είναι ουσιαστικά περιορισμένες. Ωστόσο, πρέπει να δούμε και πάλι την αξία του φαρμάκου σε σχέση με άλλες αξίες» είπε ο κ. Τρύφων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε κατά την ομιλία του στα γενόσημα φάρμακα, σήμα κατατεθέν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καλώντας τον υπουργό Υγείας να αξιοποιήσει τα γενόσημα ώστε να «ανασάνει» το σύστημα υγείας, υπέρ της φαρμακευτικής καινοτομίας.

Τη μεγάλη απόσταση από τα λόγια στην πράξη, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρης Μπερσίμης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσεκτικές κινήσεις, «αφού μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες είναι εύκολο να υποπέσει κάποιος σε λάθος». Ο κ. Μπερσίμης αναφέρθηκε στην ομαλοποίηση των πληρωμών από τον Οργανισμό, που είναι σε θέση να πληρώνει το σύνολο των παρόχων στις 90 ή και λιγότερες ημέρες, μειώνοντας το ύψος των ληξιπρόθεσμων.

Με αιχμές στην ομιλία της έκλεισε τον κύκλο των ομιλητών στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ, η πρόεδρος του ΕΟΦ, κυρία Κατερίνα Αντωνίου. «Αν ο στόχος είναι ο ασθενής τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκβιασμοί στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου», είπε η κυρία Αντωνίου σχολιάζοντας σχετική αποστροφή του προέδρου του ΣΦΕΕ για την αξία του ασθενή στον τρόπο λειτουργίας του κλάδου. «Αν ο στόχος είναι ο ασθενής τότε έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο ελέγχου της συνταγογράφησης και σε αυτό φαίνεται να εμπλεκόμαστε όλοι. Αν ο στόχος μας είναι ο ασθενής τότε δουλεύουμε όλοι από κοινού για να έχουμε ανάπτυξης της εφαρμοσμένης και κλινικής έρευνας στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. Η πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε την ανάγκη να μπουν κανόνες, με το HTA, την τιμολόγηση και την αποζημίωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ