O υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Real FM είπε πως “η Επιτροπή Τιμών ήταν μια Επιτροπή του υπουργείου που προφανώς εμείς δεν θεωρούμε ότι συλλογικά ενοχοποιείται, αλλά είναι σαφώς, σαφέστατα, έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των υπουργών. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπουργοί παρενέβαιναν, ούτε σημαίνει ότι όλα τα μέλη των Επιτροπών αυτών ήταν, ενέχονται. Αλλά υπήρχε ένα εργαλείο όπου ξαναγινόταν μια νέα συζήτηση, ενώ θα έπρεπε αυτό να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο επίπεδο, στο επίπεδο του ΕΟΦ και νομίζω ότι αυτό τώρα, με αυτόν τον τρόπο το καθιστούμε. Κόβουμε δηλαδή έναν ομφάλιο λώρο ανάμεσα στα υπουργικά γραφεία, στους συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».
Συνέχισε μιλώντας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση:
“Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν δεν έχει ενσωματωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία είναι δεσμευτικά, είναι κλειδωμένα, απλώς αποτυπώνει τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών. Δε δημιουργεί, από μόνη της, φίλτρα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα. Δηλαδή έχουμε βάλει, έχουμε κλειδώσει 15 θεραπευτικά πρωτόκολλα από τα συνολικά 25 που έχουν ενσωματωθεί και ετοιμάζουμε τώρα άλλα 20. Κατά την άποψή μας αυτό θα είναι πολύ μεγάλη αλλαγή στη συνταγογραφική συμπεριφορά και θα επηρεάσει”.
Μίλησε όμως και για την Επιτροπή Αξιολόγησης των Καινοτόμων Φαρμάκων : «αυτό ήταν το μεγάλο έλλειμμα, το θεσμικό έλλειμμα στο χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας. Πρόκειται για τη λεγόμενη Επιτροπή HTA. Όταν μια φαρμακευτική εταιρεία φέρνει ένα νέο φάρμακο, καταθέτει το φάκελο στον ΕΟΦ. Εκεί, υπάρχει η επιτροπή αυτή η οποία αποτελείται από πολύ ειδικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες. Μία Επιτροπή δηλαδή που έχει επιστημονική σύνθεση, δεν είναι πολιτικά στελέχη αυτά, ούτε διορίζονται από τον Υπουργό. Ο Υπουργός τους ορίζει μέσα από μια δεξαμενή εμπειρογνωμόνων».