Ένα μήλο την ημέρα προστατεύει από 5 μορφές καρκίνου!

Ένα μήλο την ημέρα, όπως λέει και η παροιμία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τουλάχιστον πέντε διαφορετικές μορφές καρκίνου, διαπίστωσαν Ιταλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια.

Είναι γνωστό πως μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά δρα προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο, ωστόσο δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα επαρκή ερευνητικά στοιχεία αναφορικά με τη συμβολή συγκεκριμένων φυτικών προϊόντων στην πρόληψη της νόσου. Οι Ιταλοί ερευνητές αποφάσισαν λοιπόν να συγκεντρώσουν τα διαθέσιμα στοιχεία ώστε να εξετάσουν κατά πόσο το μήλο –ένα από τα πλέον δημοφιλή φρούτα στον κόσμο– παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Σύμφωνα με την επισκόπηση που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, η οποία βασίστηκε σε 40 παλαιότερες μελέτες και δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Public Health Nutrition, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για τουλάχιστον πέντε μορφές καρκίνου –καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του εντέρου, καρκίνο του στόματος, καρκίνο στο γαστρεντερικό σύστημα, καρκίνο μαστού– σε σύγκριση με όσους τρώνε πολύ σπάνια μήλο. Τα οφέλη του μήλου φάνηκε να είναι μεγαλύτερα συγκεκριμένα για τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου, καθώς τα στοιχεία υπέδειξαν ότι ο κίνδυνος μειώνεται σε ποσοστό έως και 50%. Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα ήταν μειωμένος περίπου κατά 25%, ενώ ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ήταν μειωμένος περίπου κατά 20%.

«Λόγω της ιδιαίτερης χημικής σύστασης και των περίπλοκων μοριακών μηχανισμών τους, ορισμένα είδη φρούτων και λαχανικών πιθανώς συσχετίζονται πιο έντονα με την πρόληψη του καρκίνου» αναφέρουν οι ερευνητές, συμπληρώνοντας πως εστίασαν συγκεκριμένα στο μήλο επειδή το πρώτο σε κατανάλωση φρούτο στην Ευρώπη αλλά και επειδή αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Το μήλο είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, μια κατηγορία σύνθετων ουσιών που προστατεύουν τόσο από τον καρκίνο όσο και από την καρδιοπάθεια.