Τα ποτά που περιέχουν υψηλά ποσοστά καφεΐνης δεν πρέπει να πωλούνται σε ανήλικους

Το Συμβούλιο Καταναλωτών της Νορβηγίας πιστεύει ότι τα ποτά που περιέχουν υψηλά ποσοστά καφεΐνης, δεν πρέπει να πωλούνται σε ανήλικους, όσον αφορά τον κίνδυνο μέθης από οξεία πρόσληψη ενεργειακών ποτών.

Στη Νορβηγία το 2017, πουλήθηκαν περισσότερα από 25 εκατομμύρια λίτρα ενεργειακών ποτών, με υψηλά επίπεδα καφεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε άτομο κατανάλωσε 5 λίτρα, το χρόνο. Η πώληση τέτοιων προϊόντων ήταν παράνομη, στη Νορβηγία πριν το 2009. Αυτά τα προϊόντα, μέχρι το 2009, θεωρούνταν φαρμακευτικά προϊόντα, στη Σουηδία. Σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου των Καταναλωτών της Νορβηγίας, ένας στους δέκα εφήβους, ηλικίας 13-15 ετών, καταναλώνει ενεργειακά ποτά, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Ο Διευθυντής για τον Εμπόριο του Συμβουλίου Καταναλωτών, κ. Gunstein Instefjord, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η υψηλή πρόσληψη ενεργειακών ποτών, σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι επικίνδυνη και δεν κάνουμε αρκετά πράγματα, για να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους νέους. Τα προϊόντα αυτά είναι διαθέσιμα, σε καταστήματα και καντίνες.

Στη Νορβηγία και στη Σουηδία, οι νέοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας (όπως νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή) ως αποτέλεσμα υψηλής πρόσληψης ενεργειακών ποτών. Η έρευνα του Συμβουλίου Καταναλωτών δείχνει ότι ακόμα και δεκάχρονα πίνουν τακτικά, ενεργειακά ποτά. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ακόμα και η τακτική κατανάλωση όχι μόνο η οξεία υψηλή κατανάλωση, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές, στον ύπνο και προβλήματα στη συγκέντρωση, σε παιδιά και εφήβους. Τα προϊόντα αυτά δεν απευθύνονται, σε παιδιά και νέους και, σήμερα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις».

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1169/2011 προβλέπει ότι τα ποτά που περιέχουν περισσότερο από 15mg καφεΐνης, ανά 100ml, πρέπει να σημαίνονται, με την προειδοποίηση: «Περιέχει υψηλά ποσοστά καφεΐνης. Δε συνίσταται, για παιδιά, ή εγκύους, ή θηλάζουσες». Η προειδοποίηση πρέπει να αναγράφεται, στο ίδιο πεδίο, με το όνομα του προϊόντος και να ακολουθείται, από τα ποσοστά καφεΐνης, ανά 100ml. Σύμφωνα, όμως, με το Συμβούλιο Καταναλωτών, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν 32mg καφεΐνης, ανά 100ml, κατά μέσο όρο. Μάλιστα, υπάρχουν, στη Νορβηγική αγορά, ποτά, που περιέχουν 55mg καφεΐνης, ανά 100ml.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ζήτησε, από τις Αρχές Υγείας, να εξετάσουν το όριο ηλικίας, για την πώληση ενεργειακών ποτών. Το Συμβούλιο Καταναλωτών πιστεύει ότι η Νορβηγική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων πρέπει να αναλάβει την ίδια πρωτοβουλία. Η Λιθουανία και η Λεττονία έχουν, ήδη, απαγορεύσει την πώληση, σε ανήλικους. Στην Αγγλία, οργανώσεις ερευνητών και δασκάλων πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα όριο ηλικίας, για να προστατευτούν οι νέοι, από παρενέργειες, όπως η αϋπνία.

Κάποιοι πωλητές ενεργειακών ποτών, θέτουν όρια ηλικίας, στα προϊόντα τους. Αυτό δείχνει ότι δεν επιθυμούν τα προϊόντα τους να καταναλώνονται, από παιδιά και εφήβους. Για να λυθεί, όμως, το πρόβλημα ότι τα παιδιά έχουν εύκολη πρόσβαση, σε ενεργειακά ποτά, πρέπει όλοι οι πωλητές να ενωθούν, σε αυτήν την προσπάθεια και τα όρια ηλικίας, που θα τεθούν, να είναι υψηλά.

Ο κ. Instefjord σχολιάζει: «Ενώ περιμένουμε την απαραίτητη νομοθεσία, οι πωλητές πρέπει να θέσουν όρια ηλικίας και να μην πωλούν ενεργειακά ποτά, σε νέους κάτω των 18 ετών. Το Συμβούλιο Καταναλωτών ξεκινάει διάλογο, με τους πωλητές, ώστε να θέσουν από μόνοι τους, ένα όριο ηλικίας, για την πώληση ενεργειακών ποτών, σε καταστήματα και καντίνες».