Τι δημιουργεί το έγκαυμα και πως αντιμετωπίζεται

Ο πλαστικός χειρουργός Αλέξανδρος Κασίμης προσέφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του στους εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου. Μίλησε στη ΜΠΑΜ για τους τραυματίες που απευθύνθηκαν σε αυτόν :

Ακούγοντας κι εγώ τις ειδήσεις όπως τις άκουγαν όλοι για τις πυρκαγιές και μάλιστα ότι υπήρχαν και εγκαυματίες ήταν μια τραγική είδηση που συναισθηματικά με φόρτισε.

Καταλαβαίνοντας τα εγκαύματα και πως λειτουργούν αυτά τα τραύματα γνωρίζοντας τα ελληνικά νοσοκομεία τα οποία κι εγώ έχω υπηρετήσει κατάλαβα ότι θα γίνει μια μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία όσον αφορά τους τραυματίες και εγκαυματίες.

Άλλος τρόπος δεν υπήρχε να βοηθήσω παρά μόνο να προσφέρω αυτά που ξέρω κι αυτά που είναι του επαγγέλματός μου και μοναδικός τρόπος που μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους ήταν τα social media.

Γι΄ αυτό έγινε και αυτή η ανάρτηση σχεδόν αμέσως μετά την είδηση της καταστροφής.

Μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουν απευθυνθεί σε σας κάποιοι εγκαυματίες;

Ναι, πρώτα από όλα τέσσερις που ήταν με σοβαρά εγκαύματα, άλλα πέντε άτομα που ήταν με μέτρια εγκαύματα και πάρα πολλά τηλεφωνήματα που πήραν οδηγίες τηλεφωνικές για το πώς να περιποιηθούν μικρά τραύματα, μικρά εγκαύματα που έχουν υποστεί.

Τι δημιουργεί το έγκαυμα σ΄ έναν άνθρωπο;

Το έγκαυμα είναι ένα τραύμα μεγάλο και βαρύ και η αντιμετώπισή του κατ΄αρχήν είναι απλή αν κάποιος ακολουθήσει τις οδηγίες, τα σωστά βήματα. Αν κάποιος δεν ακολουθήσει σωστά βήματα στην αρχή του γίνεται σοβαρό για την υγεία, για τη ζωή τραύμα. Επιδεινώνεται.

Βέβαια πάντα έχει σχέση με το ποσοστό του εγκαύματος. Δηλαδή της επιφάνειας σώματος πόσο είναι το ποσοστό του εγκαύματος. Όσο πιο μεγάλο το ποσοστό τόσο πιο βαρύ είναι το έγκαυμα τόσο πιο κακή και η εξέλιξή του.

Γνωρίζω ότι οι τρεις  μεγάλες εγκαυματικές μονάδες στα ελληνικά νοσοκομεία είναι πολύ καλά καταρτισμένες και επιστημονικά από γιατρούς και νοσηλευτές και από υλικά.  Αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι γνωστοί μου φίλοι μου βρισκόμαστε στα συνέδρια… γνωρίζω όμως γιατί έχω ζήσει μια τέτοια καταστροφή παλαιότερα στα εγκαύματα της PETROLA, το 1993-94, ότι η απότομη είσοδος πολλών εγκαυματιών σ΄ ένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί σωστά , όπως σε κανονικές συνθήκες. Γι΄ αυτό και όποια βοήθεια εκείνη την ώρα είναι θετική. Βοηθάει.

Η πιο σπουδαία ώρα για το έγκαυμα είναι η πρώτη ώρα. Αν μπουν σωστά τα πρώτα βήματα αυτή την πρώτη ώρα, σώζεται ο άνθρωπος, αν μπουν λάθος πεθαίνει ο άνθρωπος. Από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι το έγκαυμα αφορά το δέρμα, το δέρμα είναι η επιφάνεια του σώματος, όταν λείψει το δέρμα θα επιτεθούν μικρόβια, θα πεθάνει ο άνθρωπος από τη σήψη, από τα μικρόβια. Άρα το πρώτο μέλημά μας είναι να κρατήσουμε το τραύμα καθαρό χωρίς μικρόβια. Το έγκαυμα θέλει το χρόνο του, έχει την εξέλιξή του. Αυτή είναι η δουλειά του γιατρού. Καθημερινή περιποίηση, καθημερινή αφαίρεση τεμαχίων του δέρματος που έχουν καεί. Είναι σημαντική η καλή διατροφή ώστε να έχει ο άνθρωπος αποθέματα να προχωρήσει στην επούλωσή του. Θέλει βέβαια και τα υλικά του betadin, ειδικές γάζες Fucidin οι οποίες όμως εδώ και αρκετό καιρό δεν υπάρχουν στην αγορά. Κι επειδή δεν έβρισκα ζήτησα από την κλινική που συνεργάζομαι, το Ιατρικό Αθηνών, και μου έδωσαν από αυτές που εισάγουν εκείνοι.

Τι γίνεται με τους εγκαυματίες που αναλάβατε;

Αυτούς που ανέλαβα, από την επόμενη της ανάρτησης συνεχίζουν κι έρχονται καθημερινά. Γιατί το έγκαυμα δεν το αντιμετωπίζεις μία φορά και τέλος. Θέλει κάθε μέρα επίσκεψη, αλλαγές, ξανά περιποίηση στα τραύματα. Εξελίσσεται, πρέπει να εξελιχθείς κι εσύ μαζί του πρέπει να το ακολουθείς στα επόμενα στάδια μέχρι να το φέρεις σε πέρας. Οι άνθρωποι με μεγάλα εγκαύματα συνεχίζουν κι έρχονται ακόμα, κάθε μέρα, και τα σαββατοκύριακα. Αυτός πρέπει να αλλαχθεί… κάθε μέρα. Κι έρχονται καθημερινά. Αυτοί που έχουν 20% επιφάνεια σώματος εγκαύματα, έρχονται καθημερινά. Περιποίηση καθημερινή. Το έγκαυμα είναι καθημερινό όλο το 24ωρο και θέλει συνεχή περιποίηση. Αν το αφήσεις 2 ημέρες πάει στο σημείο μηδέν και χειρότερα ακόμα. Το έγκαυμα είναι πολύ επώδυνο τραύμα πολύ κακό. Επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού.

Φανταστείτε ότι ο ένας από τους εγκαυματίες ακόμα έχει πυρετούς.  Ελπίζω πάντως μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουν έρθει σε επίπεδο ασφαλείας. Οι περισσότεροι είναι σε ασφαλή δρόμο δεν έχουν ανάγκη ούτε εμένα ούτε κανέναν.