Νέα έρευνα: Τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Οι άνθρωποι που συστηματικά καταναλώνουν ροφήματα με ζάχαρη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γαλλία.

Σε μελέτη με περισσότερους από 100.000 άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος καρκίνου αυξανόταν κατά 18% με κάθε 100 ml ροφήματος με ζάχαρη που κατανάλωναν την ημέρα. Αυξανόταν επίσης κατά 22% ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να αυξάνεται και με την υπερκατανάλωση φρουτοχυμών, ακόμα κι αν δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Αντιθέτως, η κατανάλωση ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα ροφήματα που εξετάστηκαν στη μελέτη ήσαν δεκάδες. Συμπεριλάμβαναν αναψυκτικά με ζάχαρη (με ή χωρίς ανθρακικό), φρουτοχυμούς 100%, ζεστά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης, ροφήματα με ζάχαρη με βάση το γάλα, ενεργειακά ποτά, ισοτονικά ροφήματα, αναψυκτικά διαίτης, λάιτ ροφήματα κ.λπ.

Οι επιστήμονες δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην ιατρική επιθεώρηση The BMJ (πρώην British Medical Journal).

Η μελέτη
Για να διερευνήσουν την πιθανή συσχέτιση που έχουν τα ροφήματα με ζάχαρη με τον καρκίνο, οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους 101.257 εθελοντές. Το περίπου 21% από αυτούς ήταν άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες.

Όλοι οι εθελοντές ήσαν υγιείς όταν άρχισε η μελέτη. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 18 έως 72 ετών (η μέση ηλικία ήταν 42,2 ετών). Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί 9 χρόνια.

Όταν οι εθελοντές είχαν δηλώσει συμμετοχή, είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια με χιλιάδες ερωτήσεις για τη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα και τον τρόπο ζωής τους.

Το 36% είχαν δηλώσει ότι πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη. Το 45% ότι πίνουν καθημερινά φρουτοχυμούς 100% (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) και το 19% ότι πίνουν ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά.

Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 2.193 από τους εθελοντές είχαν διαγνωστεί με καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου γενικά και καρκίνου του μαστού ειδικά. Δεν φάνηκε, όμως, να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ή του παχέος εντέρου.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως ενδέχεται να υπάρχει κάποια αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο τα περιστατικά ήταν πολύ λίγα (μόλις 88) και έτσι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Απλά σάκχαρα
Όπως εξήγησε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Mathilde Touvier, από το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM), οι επιβλαβείς επιδράσεις που έχουν τα ροφήματα με ζάχαρη στην καρδιαγγειακή υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες. Ωστόσο η δυνητική συσχέτισή τους με τον καρκίνο, δεν έχει ακόμα μελετηθεί επαρκώς.

«Τα ροφήματα με ζάχαρη σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για ορισμένους καρκίνους», είπε. «Τα ευρήματά μας, όμως, υποδηλώνουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι η μοναδική εξήγηση της συσχέτισης ροφημάτων-καρκίνου. Ως φαίνεται έχει μεγάλη σημασία η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και σε απλά σάκχαρα».

Όντως, οι φρουτοχυμοί περιέχουν υψηλά επίπεδα απλών σακχάρων και έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απ’ ό,τι τα ολόκληρα φρούτα. Και αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί συσχετίσθηκαν με αύξηση κατά 12% στις πιθανότητες καρκίνου.

Επειδή πάντως η παρούσα έρευνα είναι μελέτη παρατήρησης, τα ευρήματά της δεν αποδεικνύουν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη προκαλούν καρκίνο. Ενισχύουν, όμως, την σύσταση των ειδικών να περιορίζουμε την κατανάλωσή τους σε λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα, είπε ο ερευνητής Eloi Chazelas, από το Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας & Στατιστικής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Cité.

Πηγή: Iatropedia.gr