Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τοξική ουσία μπορεί να ευθύνεται για την πνευμονοπάθεια EVALI

Έναν «πολύ ισχυρό ύποπτο» για την πρόκληση της πνευμονοπάθειας EVALI, που προκαλείται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εντόπισαν οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ.

Σημαντικό βήμα προόδου έκαναν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι αναζητούν την αιτία της σοβαρής πνευμονοπάθειας EVALI που προκαλείται από το ηλεκτρικό τσιγάρο. Η πνευμονοπάθεια αυτή έχει οδηγήσει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους στο νοσοκομείο. Οι 39 από τους ασθενείς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), εξέτασαν δείγματα υγρού από τους πνεύμονες ομάδας ασθενών. Σε όλα εντόπισαν μία συγκεκριμένη ουσία, την οξική βιταμίνη Ε (vitamin E acetate).

Όπως εξηγούν τα Κέντρα, η οξική βιταμίνη Ε είναι ένα έλαιο που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα υγρά αναπλήρωσης για ηλεκτρονικό τσιγάρο. Χρησιμοποιείται επίσης ως πυκνωτικός παράγοντας στα υγρά με τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Η THC είναι η κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης.

Σύμφωνα με τα CDC, η οξική βιταμίνη Ε εντοπίστηκε στα δείγματα και των 29 ασθενών που εξετάσθηκαν. Στα 23 από αυτά βρέθηκαν επίσης THC ή μεταβολίτες της. Σε 16 δείγματα βρέθηκαν μεταβολίτες νικοτίνης. Δύο από τους ασθενείς που είχαν δώσει δείγματα, υπέκυψαν τελικά στην πνευμονοπάθεια EVALI.

Η ανακάλυψη της οξικής βιταμίνης E στα βιολογικά δείγματα των ασθενών αποτελεί την πρώτη άμεση ένδειξη για συσχέτιση της ουσίας αυτής με την πνευμονοπάθεια. Η ίδια ουσία είχε εντοπιστεί και σε δείγματα από τα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιούσαν ορισμένοι πάσχοντες από την πνευμονοπάθεια EVALI.

Η Dr Anne Schuchat, αναπληρώτρια διευθύντρια των CDC, σε δηλώσεις της χαρακτήρισε την οξική βιταμίνη Ε ως «πολύ ισχυρό ύποπτο». Είπε επίσης ότι ο εντοπισμός της αποτελεί «σημαντικό βήμα προόδου» στην όλη έρευνα.

Πρόσθεσε όμως ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνας για να επιβεβαιωθεί αν όντως είναι αυτή η αιτία. Και υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται να βρεθούν και άλλες αιτίες για τη νόσο. «Αν και η οξική βιταμίνη Ε ως φαίνεται σχετίζεται με τη νόσο EVALI, τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να αποκλειστεί η συμβολή και άλλων χημικών», είπε.

2.051 στα νοσοκομεία

Έως και την περασμένη εβδομάδα, η πνευμονοπάθεια EVALI είχε οδηγήσει στο νοσοκομείο 2.051 Αμερικανούς. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 39 δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή.

Μία εβδομάδα νωρίτερα ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 1.888 και των θανάτων 37.

Όλοι πάσχοντες από τη νόσο EVALI ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η συντριπτική πλειονότητα (το περίπου 85%) είπαν ότι χρησιμοποιούσαν υγρά αναπλήρωσης με THC, με ή χωρίς νικοτίνη. Τα υγρά αυτά πωλούνται νόμιμα σε μερικές αμερικανικές πολιτείες.

Η οξική βιταμίνη Ε

Σύμφωνα με τα CDC, το έλαιο οξικής βιταμίνης Ε μπορεί να ληφθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα ή να εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα.

Ωστόσο προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όταν εισπνέεται, μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων.

Στα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι πάσχοντες από πνευμονοπάθεια EVALI συμπεριλαμβάνονται:

  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Διάρροια
  • Απώλεια βάρους

Τα CDC συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν με ηλεκτρονικό τσιγάρο υγρά αναπλήρωσης με THC. Συνιστούν επίσης να αποφεύγουν τα αυτοσχέδια υγρά, την αγορά υγρών από το Ίντερνετ και την αγορά υγρών από τον δρόμο. Και για μέγιστη ασφάλεια, τους συνιστούν να αποφεύγουν εντελώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Η πνευμονοπάθεια EVALI πήρε την ονομασία της από τα αρχικά του όρου «e-cigarette, or vaping, product use–associated lung injury» («σχετιζόμενος με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή άτμισμα τραυματισμός των πνευμόνων»).

Η νόσος έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους (η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 23 έτη). Ωστόσο οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους είναι ως επί το πλείστον μεσήλικες και ηλικιωμένοι.