Όχι, δεν είναι η κατάθλιψη η ζωή σου

Της Ελένης Τσιάβο

«Ξύπνησες» μέσα σε έναν ζωντανό εφιάλτη.

Σήμερα: Άγχος, πίεση, που καταλήγουν σε δάκρυα, θυμός με τον εαυτό σου, θυμός «Γιατί σε εμένα αυτό;». Δεν θέλεις πια να δεις κανέναν. Δεν μπορείς να αντικρίσεις κανέναν. Νομίζεις δεν σε ενδιαφέρει. Τελικά «ξύπνησες»; ή έπεσες μέσα σε έναν βαθύ «ύπνο»; Μάλλον το δεύτερο.
Ήταν αυτή η κατάσταση τότε, η απώλεια ενός δικού σου ανθρώπου, η αναζήτηση της απόλυτης τελειότητας που δεν «πέτυχες», η απόρριψη, η απόλυση από την δουλειά σου, οι δυσχέρειες στο σύνολο τους που κλιμακώνονταν όσο περνούσε ο καιρός.
Ήταν όμως ο δικός σου ιδιαίτερος, σεβαστός λόγος.
Ήταν η κατάθλιψη: Δεν την περίμενες, δεν την «υποδέχτηκες» ποτέ για να χαρακτηρίζει τη ζωή σου έτσι ξαφνικά.
Εσύ ο χαμογελαστός άνθρωπος, ο δυνατός αλλά και τελικά πολύ ευαίσθητος που πολλές φορές απλά αναγκαζόσουν να βάλεις ένα πέπλο για να καλύψεις και να σκεπάσεις ότι πραγματικά ένιωθες.

Γιατί;
Γιατί δεν ήθελες να σε πουν αδύναμο, να απογοητεύσεις έλεγες, όσους σε αγαπούν.

Γιατί έτρεχες, έτρεχες κυνηγώντας όσα νόμιζες πως σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο.

Είσαι άνθρωπος και είσαι μοναδικός!
Τι και αν όλα τώρα σου μοιάζουν τόσο δύσκολα, πελώρια, τι και αν νομίζεις ότι έχασες τον εαυτό σου- τον κόσμο σου- τα πιο όμορφα χρόνια σου που βλέπεις να περνούν και να μην τα διαχειρίζεσαι όπως ονειρευόσουν.

Κι όμως. Θα τα καταφέρεις. Δεν γίνεται αλλιώς γιατί δεν είναι η κατάθλιψη η επιλογή σου και βαθιά μέσα σου το ξέρεις.

Στον ιατρικό κόσμο
Η κατάθλιψη είναι η μάστιγα της εποχής μας. Οι καταθλιπτικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις πιο συχνά εμφανιζόμενες καταστάσεις στην ψυχιατρική με ποσοστό εμφάνισης 8% στην ζωή ενός ανθρώπου.
Σε κάποια άτομα εμφανίζεται μόνο ένα επεισόδιο διαταραχής, που διαρκεί από κάποιες εβδομάδες μέχρι μήνες, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν χρόνια, επαναλαμβανόμενα καταθλιπτικά επεισόδια.

Δεν είσαι ο μόνος και δεν είναι ντροπή!

Εμείς οι υπόλοιποι;

Όσοι βρισκόμαστε κοντά σε έναν άνθρωπο που βιώνει μια περίοδο της ζωής του, με κατάθλιψη θα πρέπει να σεβαστούμε αυτή την κατάσταση και να την διαχειριστούμε ψύχραιμα. Δεν κατηγορούμε, δεν αποδίδουμε ευθύνες, δεν τον αντιμετωπίζουμε ως “άρρωστο” διότι πολύ απλά δεν είναι! Η ουσία γύρω από αυτήν την περίπλοκη ψυχολογική κατάσταση είναι να δώσουμε στον άνθρωπο μας περισσότερη αγάπη, να μην τον λυπηθούμε και σύντομα να τον ξαναθαυμάσουμε να στέκεται γερός στα δικά του πόδια, ανεξάρτητος. Η βοήθεια ενός ειδικού είναι το επόμενο βήμα αν δεν γνωρίζουμε πως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν αντιληφθείτε πως κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, πλησιάστε τον, κάντε τον να σας εμπιστευτεί και μην τον πιέσετε μέχρι να σας μιλήσει για ότι αισθάνεται.

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα ποικίλλουν σε κάθε άτομο και μπορεί να εκδηλώνονται με πιο ήπια ή σοβαρή μορφή.

Συμπτώματα

1. Υπερβολικός ύπνος ή αϋπνία
2. Έλλειψη φόβου απέναντι στο θάνατο και τάσεις αυτοκτονίας
3. Κακή διατροφή
4. Απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή
5. Μειωμένα επίπεδα ενέργειας
6. Επίμονη θλίψη
7. Αίσθημα απελπισίας
8. Συχνό κλάμα
9. Δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
10. Επίμονος σωματικός πόνος που δεν αντιμετωπίζεται με τα φάρμακα

Και κάτι τελευταίο για εσένα!

Βιώνεις αυτόν τον πόλεμο της κατάθλιψης. Ο καμβάς της ζωής σου όμως δεν θα είναι για πάντα με σκούρα, μουντά χρώματα. Και αυτό σου το υπόσχομαι! Ζήτησε βοήθεια. Πολλοί σε αγαπάνε! Μίλησε τους. Δεν είναι ντροπή. Κανείς δεν σε λυπάται. Το δώρο που σου κάνουν με το να είναι δίπλα σου, θα τους το ανταποδώσεις μόλις ξανα χαμογελάσεις στη ζωή! Αυτό θέλεις και θα τα καταφέρεις. Μια μέρα θα το δεις ως ένα κεφάλαιο της ζωή σου που έκλεισε αλλά πάντα θα σε συνοδεύει αυτό που έμαθες: Ότι είσαι υπέροχος και μαχητής.

Υ.Γ Η φωτογραφία υποδηλώνει φυσικά ότι όλα κάποτε οδηγούν μια μέρα στο φως. Σε όποιο μονοπάτι και αν βάδισες.