Πέντε τρόφιμα που σας ενεργοποιούν όλη την ημέρα

Η ζάχαρη και η καφεΐνη, αν αποτελούν την κύρια πηγή της ενέργειας σας, μπορεί να βλάψουν τα επινεφρίδια σας (και τη φυσική ικανότητα του οργανισμού σας να σας δώσει ενέργεια) και συνήθως οδηγεί πάντα σε άσχημα αποτελέσματα. Ενώ δεν χρειάζεται απαραίτητα να παραλείψετε τον καφέ, αν θέλετε να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας σας ψηλά και να «απογειωθείτε» το απόγευμα, στραφείτε στα σωστά τρόφιμα, τις βιταμίνες και την ενυδάτωση.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Τα σκούρα φυλλώδη χόρτα και το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετικές επιλογές για να απορροφούν φυσικά το ενεργειακά ενισχυτικό σίδηρο. Επίσης, υπάρχουν ιχνοστοιχεία – συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου – στη φλούδα της πατάτας. Δοκιμάστε ένα πλούσιο σε σίδηρο μπολ με λιωμένο σπανάκι το πρωί αντί για καφέ για να δώσετε στο σώμα σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και ενέργεια.

Βασικά μακροθρεπτικά συστατικά: Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη (αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα!) είναι οι κύριες πηγές ενέργειας του σώματός σας. Ενώ οι υδατάνθρακες θα μετατραπούν σε γρήγορη ενέργεια, τα λίπη και η πρωτεΐνη θα σας στηρίξουν για πολύ χρόνο.

Βιταμίνες Β: Για μια φυσική αύξηση ενέργειας, μπορείτε να επιλέξετε τις βιταμίνες Β. Ενώ μπορείτε να διαλέξετε ένα συμπλήρωμα, υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε B, συμπεριλαμβανομένων των ζωικών πρωτεϊνών (πουλερικά, το βόειο κρέας, το χοιρινό, και τα ψάρια), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το καλαμπόκι, πλιγούρι βρώμης, μπρόκολο και θρεπτική μαγιά.

Μαγγάνιο: Το μεταλλικό μαγγάνιο βοηθάει στην μετατροπή των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών σε ενέργεια. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο περιλαμβάνουν ανανά, καστανό ρύζι, φασόλια και σμέουρα.

Νερό: Αν και δεν θεωρείται διεγερτικό, η κόπωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης. Και ενώ  το να πίνετε νερό είναι ο καλύτερος, πιο καθαρός τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο, μπορείτε επίσης να φάτε ένα ενυδατικό σνακ όπως το καρπούζι, το αγγούρι ή να γευτείτε νερό καρύδας ή μαστίχας.