Οι μορφές της ακμής

Η ακμή δεν προσβάλλει μόνο τους εφήβους αλλά και τους ενήλικες. Πολλές φορές δεν την ξεφορτώνεσαι και εύκολα μιας και τα σημάδια μπορεί να μείνουν αν δεν προσέξεις και εσαεί. Η ακμή εμφανίζεται σε ηλικίας από 12 έως 24 και μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 35.

Οι μορφές της ακμής είναι πολλές:

Εκτός από την κοινή ακμή των εφήβων και τη ροδόχρου ακμή των ενηλίκων, υπάρχουν κι άλλες μορφές ακμής:

– Νεογνική ακμή: Εμφανίζεται μετά τη γέννηση συνήθως σε αγόρια. Έχει τη μορφή εξανθημάτων στα μάγουλα. Υποχωρεί, ωστόσο, σε έξι μήνες.

– Επαγγελματική ακμή: Εμφανίζεται σε εργαζομένους που έρχονται σε επαφή με ορυκτέλαια. Εντοπίζεται σε μηρούς και βραχίονες.

– Τροπική ακμή: Εμφανίζεται κυρίως σε ναυτικούς που εργάζονται σε ζεστούς και υγρούς χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια. Εντοπίζεται στη ράχη, στο στέρνο και στον κορμό.

– Ιατροφαρμακευτική ακμή: Εκδηλώνεται έπειτα από χορήγηση φαρμάκων, όπως τα ανδρογόνα, τα αναβολικά ή η κορτιζόνη, τα αντιεπιληπτικά.

– Ακμή από καλλυντικά: Εντοπίζεται σε ενήλικες γυναίκες και οφείλεται σε χρήση καλλυντικών που περιέχουν φαγεσωρογόνα υλικά όπως βαζελίνη, λανολίνη, φυτικά ή χημικά έλαια.

Ο ακριβής λόγος που οι άνθρωποι εμφανίζουν ακμή δεν είναι ακόμα γνωστός. Αρκετοί παράγοντες λέγεται ότι συνδέονται με την ακμή:

– Οικογενειακό ιστορικό: Η τάση να δημιουργείται ακμή είναι κληρονομική.
– Ορμονικές διαταραχές
– Στρες
– Συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος
– Βακτήρια στους πόρους
– Ερεθισμός του δέρματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή
– Η χρήση αναβολικών στεροειδών
– Οποιαδήποτε φάρμακα περιέχουν αλογόνα, λίθιο ή ανδρογόνα
– Έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου
– Έκθεση σε συγκεκριμένα φάρμακα και χημικές συστάσεις όπως τα ναρκωτικά
– χρήση λιπαρών καλλυντικών.