Υπέρταση: Ο πιο απίστευτος τρόπος να την αποφύγετε

Είναι γνωστό ότι η διατροφή, η καλή φυσική κατάσταση και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι οι βασικότεροι παράγοντες για να ελέγξετε την πίεση του αίματος και να την διατηρείτε πάντα σε καλά επίπεδα.

Τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, έρχονται να προσθέσουν ακόμα έναν παράγοντα για να αποφύγετε την υπέρταση: τον εθελοντισμό!

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.164 ανθρώπων ηλικίας από 51 έως 91 ετών. Στην πρώτη φάση της έρευνας, κατέγραψαν την πίεση των συμμετεχόντων και συνέλεξαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές επανέλαβαν τις μετρήσεις και διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που είχαν προσφέρει τουλάχιστον 200 ώρες εθελοντικής εργασίας ετησίως για τα τέσσερα αυτά χρόνια είχαν 40% μειωμένες πιθανότητες να έχουν υπέρταση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που δεν προσέφεραν καθόλου εθελοντική εργασία.

Μάλιστα, το είδος της εθελοντικής εργασίας αποδείχτηκε ότι δεν επηρέαζε καθόλου το αποτέλεσμα αυτό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή μελέτη αποδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο που παίζει για την υγεία του ατόμου η υγιής κοινωνική συμμετοχή, το αίσθημα χαράς και ικανοποίησης για την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο και οι καλές ανθρώπινες σχέσεις.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Psychology and Aging.