Γιατί πρέπει να μουσκεύεις τους ξηρούς καρπούς

Το ήξερες; Οι ξηροί καρποί που είναι εξαιρετική τροφή, γίνεται  ακόμη πιο εξαιρετική, αν τους μουσκέψεις;. Λοιπόν, γιατί να μουσκέψεις τους ξηρούς καρπούς; Η απάντηση από την Κυριακή Απέργη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές που γνώρισα με αφορμή τα βιωματικά σεμινάρια της Novartis για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

#shapetaperaki Οι πιο χορταστικοί και εύπεπτοι ξηροί καρποί ever!
#shapetaperaki
Οι πιο χορταστικοί και εύπεπτοι ξηροί καρποί ever!

Τι μου είπε λοιπόν η διαιτολόγος Κυριακή Απέργη:

Το «μαγικό άγγιγμα» του νερού αναβαθμίζει όλους τους καρπούς, τους σπόρους, τα όσπρια και τα δημητριακά. Ο λόγος;

Κανονικά έχουν υψηλά επίπεδα φυτικού οξέος, μιας υδατοδιαλυτής ουσίας, που τα προστατεύει μεν από εξωτερικούς παράγοντες, ώστε να σπαρθούν και να βλαστήσουν, αλλά η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας φυτικού οξέος οδηγεί στην εμφάνιση διαφόρων θεμάτων υγείας, ελλείψεων και γαστρεντερικής δυσφορίας, ενώ από την άλλη πλευρά δεσμεύει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Οι ξηροί καρποί περιβάλλονται επίσης και με άλλες «επιβλαβείς» υδατοδιαλυτές ουσίες (όπως η ταννίνη), τοξίνες (αφλατοξίνες), αλλεργιογόνα, ερεθιστικούς, χημικούς παράγοντες, συντηρητικά, φυτοφάρμακα, φυσικούς παράγοντες και σκόνες. Το μούλιασμα τις απομακρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τι άλλο κάνει το μούλιασμα; Διευκολύνει την πέψη, την διάσπαση των φυτικών ινών και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενεργοποιώντας τα ένζυμα, που περιέχουν οι καρποί που τρώμε. Και τέλος απενεργοποιεί τους αναστολείς ενζύμων. Οι αναστολείς υπάρχουν στον καρπό, ώστε όταν υπάρχει λίγο νερό, ο σπόρος να παραμείνει αδρανής, παρεμβαίνοντας όμως στην φυσική διαδικασία της πέψης και οδηγώντας έτσι σε πεπτικά προβλήματα και γαστρεντερική δυσφορία.

Τους μούσκεψα όλο το βράδυ.
Τους μούσκεψα όλο το βράδυ.

Πώς θα τους μουλιάσεις/μουσκέψεις

Βάζεις τους ξηρούς καρπούς ή τους σπόρους σε ένα μεγάλο μπολ, τους ξεπλένεις μια φορά με νερό και στην συνέχεια τους ξαναβάζεις στο μπολ και τους σκεπάζεις με φιλτραρισμένο ή βρασμένο νερό. Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα μείγμα νερού-φυσικού αλατιού (1-2 κουταλιές της σούπας αλάτι ανά 1 λίτρο νερό) ή νερού με σταγόνες λεμόνι ή με ορό γάλακτος και αφήνεις να ενυδατωθούν για 10΄ή ιδανικά για 7 ώρες ή όλη τη νύκτα. Τέλος, ξεπλένεις τους ξηρούς καρπούς σας και τους φυλάς στο ψυγείο σαν φρέσκο φρούτο 1-2 μέρες.

Με αυτό τον τρόπο, οι περισσότεροι ξηροί καρποί γίνονται πιο μαλακοί, αλλά και πιο χορταστικοί. Οι σπόροι λιναριού ή chia γίνονται κολλώδεις, τα καρύδια Βραζιλίας ή τα Μακαντάμια δεν απορροφούν καλά υγρασία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρές ουσίες και τα κάσιους ή τα καρύδια θέλουν μόνο 10’ μούλιασμα.