Το τσάι ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης

Τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οστικών κατά ένα τρίτο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το τσάι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της οστεοπόρωσης, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει το μαύρο τσάι συντελούν στην πρόληψη της εκφυλιστικής νόσου των οστών.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι γυναίκες που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι κάθε ημέρα είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν κάταγμα, συγκριτικά με εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, κάθε φλιτζάνι τσάι ημερησίως μείωνε τον κίνδυνο κατάγματος κατά περίπου 9%.

Χρόνια τώρα οι έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αποτελέσουν μέσο προστασίας των οστών κατά της γήρανσης του οργανισμού.

Η οστεοπόρωση αν και προσβάλλει και τα δύο φύλα, είναι συχνότερη μεταξύ των γυναικών. Η χρήση στεροειδών φαρμάκων, το κάπνισμα, το αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό θεωρούνται παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης της νόσου. Η διατροφή παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην οστεοπόρωση και ειδικά οι διατροφικές συνήθειες κατά τη νεαρή ηλικία.