Πώς να αντιμετωπίσετε το βήχα και τον πονόλαιμο το χειμώνα

Οι ιώσεις και τα κρυολογήματα έχουν την τιμητική τους κάθε χρονιά τέτοια περίοδο, ταλαιπωρώντας αρκετά κόσμο, και μετατρέποντας σε… προεκτάσεις του εαυτού μας τα χαρτομάντηλα και τις καραμέλες για το λαιμό!

Για την αντιμετώπισή τους, σε πρώτη φάση αρκεί μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με υπογλώσσια δισκία που διαλύονται αργά στο στόμα για την ανακούφιση του πονόλαιμου, και η λήψη ενός βλεννολυτικού για την αντιμετώπιση του βήχα.

Στο φαρμακείο μπορείτε να βρείτε σκευάσματα με διττή δράση, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πονόλαιμο και τον βήχα, ταυτόχρονα. Τα σκευάσματα αυτά έχουν τοπική αναισθητική και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνουν το ιξώδες της βλέννης, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών και προσφέρουν άμεση και μακράς διαρκείας ανακούφιση.

Επειδή έχουν ευχάριστη γεύση και εύχρηστη μορφή, είναι ιδανικά για όσους ζητούν άμεση και αποτελεσματική λύση για τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, ενώ είναι κατάλληλα για ενήλικες και παιδιά άνω των 6 ετών, καθώς και για διαβητικούς ασθενείς.

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις όπου ο βήχας δεν υποχωρεί και πρέπει απαραιτήτως να επισκεφτείτε γιατρό.

Αυτές είναι:

– Ο βήχας συνοδεύεται με πυρετό, που παραμένει υψηλός πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται, ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο.

– Ο βήχας δεν υποχωρεί παρά την εξασθένιση των άλλων συμπτωμάτων.

– Ο βήχας διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα.

– Ο βήχας συνοδεύεται από κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα.

– Ο βήχας ξεκινά με αίμα.

– Η θεραπεία που κάνετε δε βελτιώνει το βήχα.

– Έχετε δυσκολία στην αναπνοή.