Γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεκινούν σε νεαρή ηλικία τις δίαιτες

Το να υποβάλλει μια γυναίκα τον οργανισμό της σε αυστηρές δίαιτες όταν βρίσκεται σε νεαρή ηλικία, μπορεί να της προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας στο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, όσο πιο νωρίς στη ζωή της ξεκινάει μια γυναίκα να υποβάλλει τον οργανισμό της σε αυστηρές δίαιτες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει προβλήματα υγείας στο μέλλον, όπως διατροφικές διαταραχές, και να οδηγηθεί στην κατάχρηση αλκοόλ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.340 φοιτητών και φοιτητριών, τους οποίους παρακολουθούσαν επί 10 χρόνια, και διαπίστωσαν ότι οι πιέσεις από το κοινωνικό τους περιβάλλον, έκαναν κυρίως τις νεαρές γυναίκες να καταπιέζουν τους εαυτούς τους για να είναι αδύνατες.

Μάλιστα, κάποιες από τις νεαρές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι ξεκίνησαν διάφορες δίαιτες από την παιδική ακόμη ηλικία με την παρότρυνση των γονιών τους, ενώ άλλες είχαν ξεκινήσει κάποιο αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Οι επιστήμονες, μελετώντας τα σχετικά στοιχεία του δείγματός τους, διαπίστωσαν ότι όσο πιο νωρίς μια γυναίκα ξεκινάει να κάνει διάφορες δίαιτες, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει προβλήματα υγείας στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές το ποιος είναι ο μηχανισμός αυτού του συσχετισμού.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα υγείας αυτά εμφανίζονται περίπου 10 χρόνια αφότου οι γυναίκες ξεκίνησαν τις αυστηρές δίαιτες.