Πώς η άσκηση αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Η συστηματική άσκηση μπορεί να αυξήσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, όπως προκύπτει από νέα μελέτη, η οποία αφορά στα μακροπρόθεσμα οφέλη της γυμναστικής.

Αναλυτικότερα, και όπως προέκυψε από τη μελέτη, η συστηματική γυμναστική μπορεί να αυξήσει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο, ειδικά στις περιοχές που συμβάλλουν στην ισορροπία και στο συντονισμό των κινήσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης και ακινησίας, δύο προβλημάτων που είναι πολύ συνηθισμένα στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν 10 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων ανδρών, ηλικίας 32 έως 36 ετών. Σε κάθε ζεύγος, ο ένας δίδυμος γυμναζόταν πολύ περισσότερο, κάνοντας κατά μέσο όρο τρεις ώρες τζόκινγκ την εβδομάδα.

Οι άντρες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, για να ελεγχθεί εάν η φυσική δραστηριότητα επηρέαζε το μέγεθός του.

Όπως προέκυψε, η γυμναστική δεν επηρέαζε γενικώς το μέγεθος του εγκεφάλου, αλλά ειδικά τον όγκο του στα τμήματά του που σχετίζονται με την κίνηση. Τα τμήματα αυτά ήταν ο ραβδωτός και ο προμετωπιαίος φλοιός, όπου ήταν εντονότερη και η εγκεφαλική δραστηριότητα στους ασκούμενους διδύμους.