Πώς η ενασχόληση με καλλιτεχνικές δραστηριότητες προστατεύει το μυαλό

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η ενασχόληση με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική, το σχέδιο, η γλυπτική, η αγγειοπλαστική, κ.ά., ενεργοποιούν το μυαλό και εξασκούν την επιδεξιότητα των κινήσεων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε προχωρημένη ηλικία.

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο ένας ηλικιωμένος απασχολείται με κάποια μορφή εικαστικών τεχνών, τόσο περισσότερο προστατεύεται από την πιθανότητα άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές της Κλινικής Μάγιο στη Μινεσότα, μελέτησαν 256 ανθρώπους, άνω των 85 ετών, επί μία τετραετία, καταγράφοντας τα χόμπι και τις συνήθειές τους στον ελεύθερο χρόνο τους.

Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από τέσσερα χρόνια, όσοι είχαν τακτική ενασχόληση με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, είχαν κατά μέσο όρο 73% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και νόησης. Όσοι ασχολούνταν με άλλου είδους χειροτεχνικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 45%, όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά το Ίντερνετ και τους υπολογιστές, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 53% και όσοι είχαν συστηματικά πολλές κοινωνικές συναναστροφές, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 55%.

«Η μελέτη μας ενισχύει την άποψη ότι η ενεργή ενασχόληση του νου μπορεί να προστατέψει τους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), ώστε να μην πεθάνουν, βοηθώντας αντίθετα στη δημιουργία νέων νευρώνων σε προχωρημένη ηλικία» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Ρόουζμπουντ Ρόμπερτς.

Σημειώνεται ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους άνω των 80 ετών έχει άνοια, και το πρόβλημα επιδεινώνεται διεθνώς με το πέρασμα του χρόνου.

Εκτός από τις διάφορες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο, η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο έλεγχος του βάρους και η αποφυγή καπνίσματος, επίσης μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας.