Υγεία: Τι φοβούνται οι ασφαλιστικές;

Νέος πονοκέφαλος για τις ασφαλιστικές εταιρείες στις ασφαλίσεις υγείας αποτελεί η πολύ κακή οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων λόγω της οικονομικής αδυναμίας του ΕΟΠΠΥ να εξοφλήσει τις οφειλές του προς αυτές.

Θυμίζουμε τι έγραφε στο προηγούμενο τεύχος του Nextdeal ο καλός συνάδελφος Χρίστος Κίτσιος: «Οι κλινικές είδαν τους τζίρους τους να αυξάνονται κατά την περσινή χρονιά, η επιβολή όμως claw back και rebate από τον ΕΟΠΥΥ είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας που «κτύπησε» στη δυνατότητα εξυπηρέτησης των τραπεζικών τους δανείων. Την ίδια ώρα οι ορκωτοί υπογράφουν τους ισολογισμούς σημειώνοντας με θέμα έμφασης ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των κλινικών ξεπερνούν κατά 174 εκατ. ευρώ το κυκλοφορούν ενεργητικό. Με απλά λόγια σημειώνουν τον κίνδυνο συνέχισης ομαλής λειτουργίας των μεγάλων κλινικών που αποτελούν και τους βασικούς συνεργάτες των ασφαλιστικών για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους τους».

Οι ασφαλιστικές εταιρείες λοιπόν φοβούνται ότι οι διοικήσεις των ιδιωτικών θεραπευτηρίων προκειμένου να μειώσουν ως ένα βαθμό τα οικονομικά βάρη από την σχέση τους με το δημόσιο θα στραφούν προς την ασφαλιστική αγορά και θα αυξήσουν τι χρεώσεις τους προς τις ασφαλιστικές. Ο ασφαλιστικός κλάδος άλλωστε είναι ο μόνος που διαθέτει ρευστότητα αυτή την περίοδο. Επίσης να σημειωθεί η συνεχής αύξησης της παραγωγής του κλάδου υγείας που συνεπάγεται και αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών υγείας των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.