Το λεμόνι και ο χυμός του ένας ανεξάντλητος θησαυρός για την υγεία

Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι το λεμόνι και ο χυμός του προσφέρουν στον οργανισμό μας ένα θησαυρό από ωφέλιμες ουσίες. Εντασσόμενα στα πλαίσια μιας ισοζυγισμένης υγιεινής διατροφής, το λεμόνι και ο χυμός του, αποδείχτηκαν κατά τους τελευταίους 2 αιώνες και συνεχίζουν να αποδεικνύονται, ως παράγοντες με σημαντικές ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ευεργετικές, για την υγεία μας, δράσεις του λεμονιού και του χυμού του. Οι πολυδύναμες επιδράσεις τους, η νοστιμιά που προσφέρουν, οι πολλές δυνατότητες χρήσης τους στα φαγητά ή στα ποτά και ροφήματά μας, τα έχουν καθιερώσει ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας διατροφής.

Το λεμόνι είναι ένα εκπληκτικό φρούτο με πολλές ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας. Απέκτησε μεγάλη φήμη και σπουδαιότητα κατά τον 18ο αιώνα όταν αποδείχτηκε ότι μπορεί να προλαμβάνει και να θεραπεύει το σκορβούτο.

Το σκορβούτο οφείλεται στην έλλειψη της βιταμίνης C. Η αβιταμίνωση αυτή ήταν πολύ συχνή και καταστροφική πάθηση στους ναυτικούς που ταξίδευαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη θάλασσα και δεν έτρωγαν φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το λεμόνι και ο χυμός τους μπορούσε να τους προσφέρει τη βιταμίνη C, που ο οργανισμός τους χρειαζόταν αποτρέποντας ή θεραπεύοντας το σκορβούτο.

Από τότε μέχρι σήμερα η επιστήμη διερευνά και ανακαλύπτει σημαντικές ευεργετικές για την υγεία μας δράσεις του λεμονιού και του χυμού του.

Η πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Το κάλιο και η βιταμίνη C που περιέχει ο χυμός λεμονιού συμβάλλουν σε καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Το κάλιο βοηθά στο να έχουμε κανονική αρτηριακή πίεση. Η ψηλή πίεση και οι παθήσεις των αρτηριών είναι αιτίες εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η κατανάλωση χυμού λεμονιού, όπως και των άλλων εσπεριδοειδών, μπορεί να συμβάλλει σε μείωση έως και μέχρι 19% του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αντικαρκινική δράση

Το λεμόνι και ο χυμός του είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, που είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που προσφέρονται από τη διατροφή στον ανθρώπινο οργανισμό. Η εν λόγω αντιοξειδωτική δράση εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται από τον κανονικό μεταβολισμό του ανθρωπίνου σώματος, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο πρόκλησης από αυτές βλαβών στο DNA. Με τον τρόπο αυτό μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου.

Λεμόνι για καλύτερη επιδερμίδα

Οι αντιοξειδωτικές δράσεις της βιταμίνης C βοηθούν το δέρμα να διορθώνει και να προστατεύεται καλύτερα από τις αρνητικές και βλαβερές επιδράσεις του ήλιου και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας στις οποίες υποβάλλεται τακτικά. Επιπλέον η βιταμίνη C έχει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου, που είναι το απαραίτητο στοιχείο στήριξης του δέρματος. Προβλήματα του κολλαγόνου συμβάλλουν στη χαλάρωση και πτώση του δέρματος, όπως επίσης και στη γένεση των ρυτίδων.

Η ισχυροποίηση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βιταμίνη C που περιέχουν τα λεμόνια και ο χυμός τους, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά, ενισχύουν το ανοσολογικό μας σύστημα βοηθώντας το έτσι να καταπολεμά καλύτερα τα διάφορα μικρόβια και ιούς που προκαλούν τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και άλλες παθήσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν είμαστε εξαντλημένοι ή όταν περνούμε έντονες περιόδους σωματικού ή και ψυχικού στρες κατά τις οποίες είμαστε πιο ευάλωτοι στις επιθέσεις διαφόρων μικροοργανισμών.

Λεμόνι, βιταμίνη C και απορρόφηση του σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου είναι η συχνότερη αιτία αναιμίας. Είναι επίσης από τις συχνότερες διατροφικές ελλείψεις. Η ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C από τη διατροφή βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο. Για παράδειγμα κάθε φορά που βάζουμε λεμόνι στο φαγητό μας, βοηθούμε τον οργανισμό μας να απορροφά καλύτερα τον διατροφικό σίδηρο συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη ή στη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας. Η σιδηροπενική αναιμία είναι η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και είναι η συχνότερη μορφή αναιμίας στις αναπτυγμένες χώρες.

Το άσθμα και η βιταμίνη C

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το λεμόνι και ο χυμός του, ο κίνδυνος προσβολής τους από άσθμα είναι χαμηλότερος.

Χυμός λεμονιού και δίαιτα

Τα άτομα που πίνουν νερό, ζεστό ή κρύο, στο οποίο προσθέτουν χυμό λεμονιού φαίνεται ότι βοηθούνται στο να ελέγχουν καλύτερα το βάρος του σώματός τους, δηλαδή έχουν ένα σύμμαχο έτσι στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Επιπλέον η εν λόγω συνήθεια συμβάλλει στην ομορφιά, διότι η βιταμίνη C του χυμού του λεμονιού προστατεύει και ανανεώνει το δέρμα και του επιτρέπει να διατηρεί τη λάμψη του.

Ο χυμός λεμονιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, αλλά φτωχός σε θερμίδες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά ή να διατηρούν ένα κανονικό βάρος σώματος. Ένα ποτήρι χυμού λεμονιού περιέχει λιγότερο από 25 θερμίδες. Είναι επίσης πλούσιος σε ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Α, σίδηρο και ίνες πηκτίνης.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το λεμόνι και ο χυμός του προσθέτουν ένα θησαυρό από ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας. Με οποιονδήποτε τρόπο το χρησιμοποιούμε, είτε ως προσθήκη στα φαγητά μας, είτε ως ρόφημα κρύο η ζεστό, τα ωφελήματα για την υγεία μας είναι πολλά.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι χρειάζεται να πίνουμε νερό ή να ξεπλένουμε το στόμα με νερό εάν καταναλώνουμε χυμό λεμονιού, χωρίς αυτός να διαλυθεί σε νερό. Ο λόγος είναι διότι έτσι προστατεύουμε τα δόντια μας από την οξύτητα του αδιάλυτου χυμού. Επίσης άτομα που έχουν καούρα στο στομάχι ή στον οισοφάγο (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα) χρειάζεται να προσέχουν όταν καταναλώνουν τρόφιμα ή ποτά με οξύτητα, όπως τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και άλλα) και τους χυμούς τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους για τη διατροφή τους.

Φυσικά, η διάλυση του αγνού χυμού σε κρύο ή ζεστό νερό, με προσθήκη για παράδειγμα μελιού, μάς προσφέρει ένα εξαίρετο, αρωματισμένο και ωφέλιμο ρόφημα για την τόνωσή μας σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Το λεμόνι και ο χυμός του εντάσσονται στα καλύτερα στοιχεία της υγιεινής διατροφής. Μαζί με την απαραίτητη ποικιλία, που πρέπει να έχει η υγιεινή διατροφή σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια και άλλα τρόφιμα, τα λεμόνια και ο χυμός τους συμβάλουν στο να έχουμε μια καλύτερη ζωή με υγεία.