Τι καταναλώνουν τα… “έξυπνα παιδιά”;

Η πρόληψη της κυτταρικής αφυδάτωσης είναι εξαιρετικά σημαντική και συνδεδεμένη με την ορμονική, ανοσολογική, νευρολογική, καρδιαγγειακή, γαστρεντερική, μυϊκή και σκελετική λειτουργία.

Πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ έδειξε ότι τα παιδιά γενικά δεν φαίνεται να είναι αρκετά και σωστά ενυδατωμένα. Βέβαια το κλίμα στο Ισραήλ είναι ιδιαίτερα θερμό, οπότε η έρευνα πραγματοποιήθηκε εκ νέου, στις ΗΠΑ αυτή τη φορά.

Έτσι, ερευνητές πήραν δείγματα ούρων από μια ομάδα παιδιών 9-11 ετών κάτω από δροσερές και λιγότερο ξηρές συνθήκες, απ’ ότι στο Ισραήλ.

Τα ούρα από σχεδόν το 66% των παιδιών της έρευνας θεωρήθηκαν πολύ συμπυκνωμένα, μια ένδειξη ότι ήταν αφυδατωμένα.

Γιατί; Δεν έπιναν αρκετό νερό. Το 75% των παιδιών δεν πίνει νερό από τη στιγμή που ξυπνούν  μέχρι να φύγουν από το σχολείο.

Η περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι τα περισσότερα παιδιά ήταν αφυδατωμένο, παρόλο που έτρωγαν πρωινό, το οποίο περιείχε υγρά. Το πρόβλημα είναι ότι τα ροφήματα εκτός του νερού δεν είναι τόσο ενυδατικά. Τα επίπεδα του νατρίου, των σακχάρων και των αμινοξέων στο γάλα και τους χυμούς, μπορεί να συρρικνώσει τα κύτταρα και να προκαλέσουν την απελευθέρωση της ορμόνης που σηματοδοτεί την αφυδάτωση.

 

Λοιπόν, πως επηρεάζει η αφυδάτωση της μαθησιακές ικανότητες των παιδιών;

Υπάρχουν κάποιες πραγματικά αρνητικές επιπτώσεις της ήπιας αφυδάτωσης; Επηρεάζουν την ικανότητά τους να λειτουργούν στο σχολείο;

Ιστορικά, οι περισσότερες από τις μελέτες για την ενυδάτωση και τη νοητική λειτουργία έγιναν σε ενήλικες κάτω από ακραίες συνθήκες. Εξέταζαν ανθρώπους που εργάζονταν εν μέσω καύσωνα. Ή τους έβαζαν να περπατάνε για αρκετή ώρα σε έναν διάδρομο αφού τους είχαν δώσει πρώτα ισχυρά διουρητικά.

Επίσης, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες, για την ενυδάτωση και την γνωστική απόδοση, έχουν πραγματοποιηθεί σε στρατιωτικό προσωπικό για να αξιολογηθεί η ικανότητα των στρατιωτών να λειτουργεί υπό ακραίες συνθήκες.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας στρατιώτης στην έρημο με ένα βαρύ σακίδιο και μια προστατευτική ενδυμασία πρέπει να είναι σωματικά και νοητικά στα καλύτερά του. Είναι, ωστόσο, πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί αυτή τη γνώση για τις κανονικές συνθήκες ζωής.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν νέα μελέτη, ειδικά για τους μικρούς μαθητές.

Η πιο πρόσφατη μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε, διαπίστωσε  μια σημαντικά αρνητική συσχέτιση μεταξύ αφυδάτωσης και, για παράδειγμα, της ικανότητας να θυμούνται τα παιδιά αριθμούς.

Αν και η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει ορισμένες γνωστικές ικανότητες περισσότερο από άλλες, είναι μια αρνητική κατάσταση που θα μπορούσε να καταστήσει την ημέρα στο σχολείο πιο δύσκολη για τα παιδιά.

Πάντως, ακόμα και οι γιατροί συχνά αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν τη σύνδεση. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας υποτιμούσαν τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης για την ψυχική υγεία.

 

Συμπερασματικά, ενημερώστε σωστά τα παιδιά σας και ωθήστε τα να πίνουν νερό καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας.