5 τρόποι για να αποχαιρετήσεις το άγχος μια για πάντα!

Είναι εντυπωσιακό γεγονός ότι το 18% των ενηλίκων (σχεδόν ένας στους πέντε) υποφέρει από το άγχος. Απλά κανείς δεν μιλάει γι αυτό και όλοι το θεωρούν φυσιολογικό.

Το γεγονός ότι δεν μιλάμε γι αυτό, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι το προκάλεσε και πως θα το διορθώσουμε. Νομίζουμε ότι είμαστε απλά ανήσυχοι και αγχώδεις από τη φύση μας. Η επιστήμη όμως έχει καταλήξει ότι κανείς δεν είναι απλά καταδικασμένος σε μια ζωή με άγχος.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι, παρόλο που το άγχος είναι συχνά κληρονομικό από τους γονείς μας, δεν οφείλεται στη γενετική! Το άγχος είναι κάτι που το μαθαίνουμε!

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε και να το ξε-μάθουμε…

Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο που βιώνουμε τη ζωή και τις καταστάσεις που στη συνοδεύουν. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα ιδιαίτερα επίπονο έργο, αλλά αν προσπαθήσουμε κάθε μέρα να κάνουμε μικρά – μικρά βήματα σίγουρα θα βοηθήσει.

Εδώ είναι 5 βήματα που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας και αποχαιρετήσετε το άγχος μια και καλή!

  1. Αρνητικές σκέψεις: Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις αρνητικές σκέψεις, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να μην ασχολείστε μαζί τους. Όταν παρατηρήσετε ότι αρχίζουν οι αρνητικές σκέψεις, είναι ένα σήμα για να κάνετε κάτι που σας ενεργοποιεί ή σας χαλαρώνει. Καλέστε έναν φίλο, ακούσετε ένα τραγούδι που σας κάνει να νιώθετε καλά, ή κάντε γυμναστική. Αποσπάστε τη σκέψη σας από τις αρνητικές σκέψεις κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί.
  2. Φόβος: Όλοι έχουμε τους φόβους μας. «Δεν είμαι αρκετά καλός», «Κάτι κακό θα μου συμβεί», «Δεν θα είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες» κτλ. Το άγχος στρεβλώνει τη διαδικασία της σκέψης μας. Απλά, έχοντας επίγνωση των αδυναμιών μας, μας βοηθάει να χαλαρώσουμε τον κλοιό του φαύλου κύκλου σκέψης. Όταν παρατηρείτε το φόβο να εδραιώνεται, ρωτήστε τον εαυτό σας, “Είναι αυτό αλήθεια;” Τις περισσότερες φορές, δεν είναι!
  3. Καταγραφή: Αποτυπώστε στο χαρτί τις ανησυχίες σας και τους προβληματισμούς σας. Αυτό παρέχει προοπτική. Δίνοντας μορφή στους φόβους σας, τους κάνει να φαίνονται πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν με κάποιο τρόπο. Κάθε πρωί, ή απλά όταν χρειάζεται, αρχίστε να γράφετε.Σημειώστε οποιεσδήποτε ανησυχίες, άγχος συναισθήματα, τις απογοητεύσεις ή τους συλλογισμούς σας. Στη συνέχεια, κάντε μια λίστα με όλα τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.
  4. Αναπνοή: Προσπαθήστε να αναπνέετε κανονικά. Το άγχος πολλές φορές μας προκαλεί να κρατάμε την αναπνοή μας, και αυτό μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το αίσθημα του άγχους. Αναπνεύστε σωστά και πείτε στο σώμα σας ότι είναι ασφαλές να χαλαρώσετε. Εισπνεύστε και μετρήστε γρήγορα έως το 7 και στη συνέχεια εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το 11. Όταν εισπνέετε, αφήστε την κοιλιά σας φουσκώσει σαν μπαλόνι. Όπως εκπνέετε, ισιώστε πάλι την κοιλιά σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό για όσο χρονικό διάστημα θέλετε. Με την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, μπορούμε να απενεργοποιήσετε την κατάσταση άγχους και να επιστρέψετε στη φυσιολογική κατάσταση,
  5. Ο εαυτός σας: Γίνετε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας. Αν αναλογιστείτε τον τρόπο που μιλάτε στον εαυτό σας, θα σοκαριστείτε από το πόσο αυστηροί και επικριτικοί είστε με τον εαυτό σας σε σχέση με το πώς κρίνεται τους άλλους. Συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας και δώστε του τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει θετικά στις προκλήσεις της ημέρας.