Φωτεινό χαμόγελο: Ποτέ δεν είναι αργά να το αποκτήσoυμε…

Πόσο καλά γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα λαμπερό χαμόγελο; Ποιες είναι οι μικρές συνήθειες της καθημερινότητας που αλλοιώνουν το σμάλτο και την αδαμαντίνη;

Γνωρίζετε τους ύπουλους εχθρούς που απειλούν την υγεία των δοντιών μας και τις σύγχρονες μεθόδους που μεταμορφώνουν το χαμόγελό μας;

1. Tι λεκιάζει περισσότερο τα δόντια;
Α. Το λευκό κρασί και ο καφές
Β. Η ντομάτα
Γ. Τα energy drinks
Δ. Όλα τα παραπάνω

Σωστή απάντηση: Δ

Tροφές ή ποτά που περιέχουν οξέα ή τανίνες, όπως το κρασί, το τσάι, τα αναψυκτικά, τα λαχανικά και τα φρούτα, μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Καθώς το σμάλτο λεπταίνει, τα δόντια γίνονται λιγότερο λευκά, πιο αδύναμα και ευαίσθητα.

2. Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας;
Α. Κάθε μήνα
Β. Κάθε 2-4 μήνες
Γ. Δύο φορές τον χρόνο

Σωστή απάντηση: Α

Μια φθαρμένη οδοντόβουρτσα με χαλασμένο βουρτσάκι δεν καταπολεμά αποτελεσματικά την πλάκα και την τερηδόνα, όσο κι αν καθαρίζουμε σχολαστικά τα δόντια μας. Μόλις η οδοντόβουρτσά μας αρχίσει να χάνει το σχήμα της (συνήθως συμβαίνει στον ένα μήνα), πρέπει να την αντικαταστήσουμε.

3. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη:
Α. Λεκιάζουν τα δόντια
Β. Προκαλούν ευαισθησίες
Γ. Προστατεύουν τα δόντια

Σωστή απάντηση: Γ

Η τσίχλα διεγείρει τους σιελογόνους αδένες και παράγουν πολύ σάλιο, το οποίο ξεπλένει και καθαρίζει τα δόντια από τα οξέα και τα βακτηρίδια. Το σάλιο περιέχει επίσης ασβέστιο και φωσφορικό άλας, που προστατεύει την αδαμαντίνη. Ωστόσο, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και το διάλυμα.

4. Ποιο χρώμα κραγιόν κάνει τα δόντια να φαίνονται πιο λευκά;
Α. Τα ψυχρά χρώματα που έχουν ως βάση το μπλε
Β. Εκείνα που έχουν βάση το πορτοκαλί
Γ. Τα γήινα με καφέ τόνους

Σωστή απάντηση: Α

Ένας τρόπος για να φωτίσετε το χαμόγελό σας είναι το κατάλληλο κραγιόν. Όλοι οι make-up artists συμφωνούν ότι οι ψυχρές αποχρώσεις που έχουν ως βάση το μπλε (π.χ. το κερασί) κάνουν τα δόντια να φαίνονται πιο λευκά και φωτεινά.

5. Τα σιδεράκια στους ενηλίκους τοποθετούνται μόνο για αισθητικούς λόγους
Α. Σωστό
Β. Λάθος

Σωστή απάντηση: Β

Τα σιδεράκια βελτιώνουν το χαμόγελό μας σε κάθε ηλικία. Τα προβλήματα που λύνουν, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, οδηγούν σε τρίψιμο και σφίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), τερηδόνα, περιοδοντίτιδα κ.ά. Καλό είναι να αντιμετωπίζονται από την παιδική ηλικία, γιατί η ορθοδοντική θεραπεία χρειάζεται περισσότερο χρόνο στους ενηλίκους.

6. Οι οδοντόκρεμες με την ένδειξη «whitening» πετυχαίνουν τον στόχο τους:
Α. Αποχρωματίζοντας τους λεκέδες
Β. Βάφοντας τα δόντια λευκά
Γ. Γυαλίζοντας την επιφάνεια των δοντιών

Σωστή απάντηση: Γ

Οι καλλυντικές λευκαντικές οδοντόκρεμες έχουν μικροκόκκους που απομακρύνουν τους λεκέδες, αλλά και την οδοντική πλάκα. Επιπλέον, μερικές είναι εμπλουτισμένες με ήπιους παράγοντες λεύκανσης για να αυξάνουν τον τόνο φωτεινότητας των δοντιών.

7. Tι από τα παρακάτω λευκαίνει τα δόντια;
Α. Η σόδα
Β. Οι φράουλες
Γ. Το γιαούρτι

Σωστή απάντηση: Β

Το ασβέστιο του γιαουρτιού διατηρεί τα δόντια δυνατά, ενώ η σόδα ξεπλένει τα υπολείμματα των τροφών. Ωστόσο, οι φράουλες είναι πλούσιες σε μηλικό οξύ, που έχει λευκαντικές ιδιότητες. Αν μάλιστα τις πολτοποιήσουμε, τις αναμείξουμε με μαγειρική σόδα και τρίψουμε το μείγμα στα δόντια, μπορούμε να απομακρύνουμε λεκέδες από κρασί και καφέ. Ωστόσο, δεν συγκρίνεται με τη λεύκανση που γίνεται από τον οδοντίατρο μας, ενώ η συχνή χρήση αυτής της μεθόδου μπορεί τελικά να ευαισθητοποιήσει το σμάλτο.

8. Οι πιο αποτελεσματικές οδοντόβουρτσες είναι:
Α. Οι ηλεκτρικές
Β. Οι παραδοσιακές
Γ. Και οι δύο

Σωστή απάντηση: Γ

Το παν είναι η σωστή χρήση. Κάποιοι βολεύονται περισσότερο με την ηλεκτρική, ενώ άλλοι θέλουν να ορίζουν μόνοι τους την κίνηση. Οι περισσότεροι όμως βουρτσίζουμε τα δόντια μας ένα λεπτό ή και λιγότερο. Αυτό είναι λάθος, εξηγούν οι ειδικοί. Το σωστό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα για 2-3΄ και να χρησιμοποιούμε νήμα και διάλυμα καθημερινά.

9. Οι όψεις πορσελάνης μεταμορφώνουν το χαμόγελό μας, αλλά:
Α. Δεν καλύπτουν τις συμμετρικές ατέλειες
Β. Δεν καταπολεμούν την τερηδόνα

Σωστή απάντηση: Β

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρό διάστημα. Ο οδοντίατρος τοποθετεί φλούδες πορσελάνης πάχους 0,5-1 χιλιοστού στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών, οι οποίες αλλάζουν το χρώμα των δοντιών μέχρι και 5 τόνους, γεμίζουν διαστήματα και διορθώνουν ατέλειες (π.χ. στραβά δόντια, κοντά δόντια, μικρά δόντια).