Επτά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις έλλειψη σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα για τις γυναίκες, αλλά ο αριθμός αυξάνεται για όσες είναι πιο δραστήριες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία; Να είσαι σε επιφυλακή για τα παρακάτω σημάδια.

1. Νιώθεις κουρασμένη

«Το σώμα χρησιμοποιεί το σίδηρο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, την ουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο», λέει η Blaire Morriss, επαγγελματίας νοσοκόμα στο Vanderbilt Κέντρο Ολοκληρωμένης Υγείας. Όταν δεν έχεις αρκετά υγιή αιμοσφαίρια, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι εξαντλημένη.

2. Δυσκολεύεσαι να εστιάσεις

Η σύνθεση του νευροδιαβιβαστή μπορεί να μεταβληθεί σε άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερη από την κανονική λειτουργία του, λέει η Morriss.

3. Έχεις δύσπνοια

Αυτό μπορεί να συμβεί είτε όταν είσαι στο γυμναστήριο είτε απλά ενώ περπατάς προς το αυτοκίνητό σου. Γιατί όμως; «Χωρίς αρκετό σίδηρο στο αίμα, το σώμα γίνεται πεινασμένο για οξυγόνο», εξηγεί η Kimberly Mueller, RD.

iStock_000014324709_Medium

4. Είσαι συνήθως χλωμή

Αν το πρόσωπό σου θυμίζει πρωταγωνίστρια από το Twilight, δεν είναι καλό σημάδι. Αν δείχνεις χλωμή, πιθανότατα υπάρχει μειωμένη ροή αίματος και μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

5. Πονούν οι μύες

Αργείς να ανακάμψεις από τους πόνους μετά τη γυμναστική; Η έλλειψη σιδήρου, στερεί από τους μύες την ικανότητα να αναρρώσουν γρήγορα, οδηγώντας έτσι σε άλγος.

6. Σπάνε τα νύχια σου

Ακόμα και το πιο ωραίο μανικιούρ δεν μπορεί να κρύψει τα αδύναμα νύχια. Μία άλλη ένδειξη είναι το βαθούλωμα στη μέση του νυχιού.

7. Αρρωσταίνεις συχνά

Εάν αρρωσταίνεις συχνά – και κυρίως υποφέρεις από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ο ένοχος μπορεί να είναι ο χαμηλός σίδηρος.