Πέντε μυστικά για να μάθετε τα παιδιά σας να αποταμιεύουν

Η μείωση των εξόδων και η σταθερή και συνεπής προσπάθεια αποταμίευσης πρέπει να γίνεται από όλη την οικογένεια, με τη συμμετοχή των παιδιών. Γι’ αυτό και πρέπει να παροτρύνουμε τα παιδιά να βάζουν τους δικούς τους στόχους, να σχεδιάζουν τα δικά τους προγράμματα αποταμίευσης και να κάνουν τη δική τους προσπάθεια μείωσης των εξόδων τους για χάρη ενός μεγαλύτερου σκοπού.

Αρχίστε με πέντε βήματα:

  1. Συζητήστε: Μιλήστε στο παιδί για την έννοια της αποταμίευσης και για τη σημασία και την αξία να πετυχαίνεις ένα μεγάλο στόχο με μια μικρή καθημερινή προσπάθεια. Παροτρύνετέ το να εκφράσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του και κάντε το να νιώσει ότι μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χάρη στη δική του προσπάθεια.
  1. Πάρτε του ένα κουμπαρά: Μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, αλλά αποτελεί διαχρονικό σύμβολο προνοητικότητας και εγκράτειας και η παρουσία του μέσα στο παιδικό δωμάτιο θυμίζει καθημερινά την πρακτική της αποταμίευσης.
  1. Βάλτε μαζί έναν εφικτό οικονομικό στόχο: Ακόμη κι αν γνωρίζει ότι εσείς καλύπτετε όλες τις καθημερινές ανάγκες του, εξηγήστε του τη σημασία να μάθει να συγκεντρώνει ένα μεγαλύτερο κεφάλαιο μαζεύοντας το χαρτζιλίκι του, ή ξοδεύοντας λιγότερα από αυτά, προκειμένου να πάρει κάτι που επιθυμεί πολύ, πχ ένα ποδήλατο! Βάλτε επιμέρους στόχους ανά μήνα, τρίμηνο και έτος.
  1. Κάντε παιχνίδι τη μείωση των εξόδων: Καταγράψτε σ’ ένα πίνακα τα έξοδά του και για κάθε τι που μειώνει βάλτε μαζί ένα αυτοκόλλητο επιτυχίας.
  1. Συνδυάστε την επιτυχή αποταμίευση με μια ηθική ανταμοιβή: Τα κατάφερε; Του αξίζει ένα βραβείο. Η επιβράβευση μπορεί να έρχεται στο τέλος κάθε μήνα, τριμήνου και έτους και να είναι είτε ένα επιπλέον ποσό από εσάς στον κουμπαρά του, μια βόλτα, το αγαπημένο του φαγητό με φίλους.